1. Pitanje broj: #14332

    Poštovani,
    8 meseci sam bio fizički neaktivan, jako sam malo šetao, nisam ništa trenirao itd...Polako sam počeo da vraćam kondiciju, prvo malo dužim šetnjama, prestao sam da koristim lift, pa se nekoliko puta dnevno penjem na 5 sprat i ubacio sam vreću za udaranje. Bio sam aktivan sportista 7 godina, bavio sam se košarkom.
    Mene interesuje razlika između arobnog i anaerobong treninga? Njihov uticaj na organizam i koliki puls treba da bude u ovim vrstama traninga?

    Odgovoreno: 05. 11. 2008.
    • Maksimalni primitak kiseonika, ili aerobni kapacitet, je ona veličina primitka pri kojoj dalje povećanje radnog opterećenja ne dovodi do njegovog povećanja. Aerobna sposobnost je sposobnost organizma da aerobnim metaboličkim procesima (oksidativnom razgradnjom ugljenih hidrata i slobodnih masnih kiselina) stvara energiju potrebnu za fizički rad. Kod aerobnog treninga, u Vašem slučaju, puls bi trebao ba se kreće između 120-150 otkucaja u minutu (gornja granica aerobnog pulsa kreće se individualno, ali neka granica koju generalizovano prihvatamo je frekvenca od 170 otkucaja u minutu). Anaerobni sistem čine kreatin fosfat i adenozintrifosfat koji su u mišićima u relativno malim količinama. Ovaj sistem (mišićni rad bez prisustva kiseonika) može snabdevati telo energijom vrlo kratko vreme. Ako se rad sa maksimalnim naporom (frekvenca pulsa preko 170) produži na više od 10 sekundi, energija će se više crpiti iz laktatnog sistema (ako dotok kiseonika nije dovoljan, glukoza se pretvara u laktatnu kiselinu i stvara adenozintrifosfat. Stvaranje adenozintrifofata zavisi od energije smeštene u mišićima u obliku šećera - glukoze). Akumulacija laktatne kiseline i kiseonički dug ograničavaju sportistu i izazivaju bol i iscrpljenost. Maksimalni napor u anaerobnom statusu (bez prisustva kiseonika) od 1 - 3 minuta, uglavnom crpi energiju iz laktatnog sitema. Razlika između ova dva sistema je u tome što aerobni sistem traje duže od tri minuta (mišićni rad se odvija uz prisustvo kiseonika), a anaerobni sistem traje od 1 - 3 minuta (mišićni rad se odvija bez prisusuva kiseonika).

Ostavite komentar