1. Pitanje broj: #13905

    Poštovani,
    Pre svega, zahvaljujem Vam se na odgovoru na moje pitanje i drago mi je da kod nas u Srbiji ima ljudi koji neizmerno brinu o ljudima koji preferiraju zdrav način života! Doktore, mislim da ste najbolji primer pitanja - kakav bi čovek trebalo da bude? Hvala Vam na tome, iako Vas još lično nisam upoznao!
    Moje pitanje za Vas je: kako da organizujem trening kojim bi imao sledeće rezultate - zdravo i lepo oblikovano telo, dobra kondicija i pored svega istrajnost u tome?
    Unapred zahvalan,
    Dejan Vulović

    Odgovoreno: 30. 10. 2008.
    • Zahvaljum se na lepim rečima. Trening koji ste opisali 29.10.2008.god. ukazao mi je da se radi o sportisti, jedina dilema mi je bila kako do Vaše 26-te godine niko nije otkrio da imate prolaps mitralne valvule. Imajući u vidu da ste se bavili vaterpolom (pripada grupi anaerobnih sportova) koji po načinu treninga i opterećenju jedan od najtežih sportova (lično, takve treninge „ruske i mađarske“ škole, kao i modifikovane treninge koji se sprovode u Srbiji, ne podržavam i stojim na stanovištu da provesti 6-8 sati u bazenu u toku dana je direktni atak na zdravlje mladih ljudi, a što je još gore zdravstvena briga nije adekvatna jer se radi bez stručne kontrole specijaliste sportske medicine). Parametri vaše telesne mase i telesne visine ( telesna masa 90kg, telesna visina 192cm) imajući u vidu da se više aktivno ne bavite sportom je skoro idealna. Treninge koje radite u toku nedelje su kombinacija aerobno-anaerobnog treninga i taj mikro ciklus od sedam dana gde dva dana dominira anaerobni trening, a jedan dan aerobni trening je prihvatljiv za bivšeg sportistu (fizička aktivnost po prestanku bavljenja sportom je obavezna sa doziranim intenzitetom), ali sam kvantitet treninga: učestalost-frekfenca, intenzitet i trajanje treninga treba biti dozirani prema Vašim mogućnostima. Drugi mikro ciklus od sedam dana može da ima dva aerobna i jedan anaerobni trening i tako naizmenično. Puls od 160 u minutu je nešto veći i savetujem Vam da smanjite na 130-150 otkucaja. Deonicu aerobnog treniga dozirati 3x15 minuta, između trčanje, obavezno istezanje od 5-10 minuta. Za anaerobni trening sam Već predložio korekcije, ali je bitno da puls ne prelazi 170 otkucaja u minuti, da se prave najmanje tri do četri pauze za istezanje. Uključio bih Vam i jedan relaksantni plivački trenig od 45 minuta, gde puls ne bi smeo da ide iznad 130 otkucaja u minuti (i sami zaključujete da odlazak na bazen ima zadatak da opusti i relaksira mišićnu muskulaturu). Ovaj trenig uraditi u dane kada ne radite druge treninge. Trenažni proces je kompleksna oblast i savetujem Vam da se u Kruševcu javite sportskom lekaru i uradite Astrandov test koji sam već preporučio u cilju preciznog određivanja Vaših optimalnih aerobnih mogućnosti, kao i laktatni te, čime bi odredili anaerobni status. Obavezno uradite i EHO-STRES test zbog uvida u stanje Vašeg prolapsa za vreme fizičkog opterećenja.

Ostavite komentar