1. Pitanje broj: #11807

    Poštovani doktore,
    Devojčica je na rođenju imala Torticolis l. dex i Pes talavalgus l. dex. Suprug i ja smo početkom 2007. godine primetili pad leve lopatice, malo kraće levo rame i nepravilan trougao sa leve strane, kao i NIŽE LEVO koleno kod naše devojčice koja je rođena jula 2000. godine. Odveli smo je kod lekara i ovo su podaci od 21.5.2007.: Lorenz trougao: levo 0.5 cm, desno 1 cm translacija u cm: 1.5 cm lat.dex dužina nogu: leva 67.5 cm, desna 68 cm pectus escavatus: blaži asimetrija toraksa (prednja strana): da pedes plani: da inspirijum 64 ekspirijum 59 } 5cm PAD KARLICE 10stepeni lat sin Na RTG se vidi kombinovana skolioza kao slovo \'\'S\'\' (samo ne znam šta je leva, a šta desna strana snimka), i krivine su po 9 stepeni. Dijagnoza doktora od 9.6.2007. glasi: Denivelacija lopatice i ramena desno, dezaksacija, asimetrija trouglova stasa. Početni pectus carinatum levo. Na Banjici je pregled trajao 45 sekundi - DISFUNCTIO POSTURALIS i potvrđena LUMBALNA skolioza od 9 stepeni i vežbe kao terapija, a ovde (KG) u aprilu ove godine nije rađeno novo merenje iako je devojčica porasla 10 cm. Kada radimo test pretklona do kraja kičma je prava, a prilikom savijanja primećujem da su leđa sa jedne strane izbačena. Takođe kada je gledam odozgo čini mi se da joj je U ISTO VREME izbačen BLAGO grudni koš i lopatica sa leve strane. Po ovome što sam pronašla na vašem sajtu, čini mi se da je u pitanju prava skolioza.
    Nas interesuje KOJA JE DIJAGNOZA TAČNA, DA LI JE ZAISTA SKOLIOZA NEPREDVIDIVA i: 1. da li je tačno da krivine NE mogu da se isprave, odnosno da je najvažnije zaustaviti dalji deformisanje kičmenog stuba? 2. da li karlica može da se podigne vežbanjem leve -kraće noge? 2A. da li da joj podignemo uložak (IOK- Footpoint Centar) na 1.5 cm (sada nosi mislim 0.5cm)? 3. da li sme ili ne sme da se isteže na vratilu koje imamo na vratima? 4. dete jedino prihvata plivanje zimi ima 4 časa plivanja, a leti svakoga dana, ali ovde ne postoji korektivno plivanje. Da li je to dovoljno? 5. da li sme da pliva prsno i leptir stil? 6. da li sme da radi \'\'most\'\' na fizičkom i uopšte da se izvija unapred? 7. visoka je 139cm, teška oko 31 kg, 8 godina: koliko težak ranac sme da nosi? 8. rečeno nam je da ne sme da podiže teške stvari - šta je \'\'teško\'\' za njenu konstituciju? Imate li još neki savet, TAČAN NAZIV LITERATURE SA VEŽBAMA ISTEZANJA?
    Beskrajno HVALA!!!!

    Odgovoreno: 01. 10. 2008.
    • Skolioza je krivina kičmenog stuba koja nastaje u frontalnoj ravni.1) funkcionalne skolioze su reduktabilne, jer nema promene na kičmenom stubu. Strukturalne skoliose su ireverzibilnog (trajnog) karaktera, zbog postojanja promena na koštanim delovima. Po ovome što ste u pitanju opisali, nažalost, radi se o jednoj vrsti strukturalne scoliose i samo upornim vežbanjem se može sprečiti dalje pogoršanje.U praksi smo imali slučajeve da velika upornost i rad donose dobre rezultate. 2) Opterećenje koje se vrši na lumbalni deo kičme (kao što je kod Vašeg deteta) izaziva skraćenje mišića i ligamenata lumbosacralnog dela tela. Važno je pokušti da se kroz korektivne vežbe ove promene vrate u prvobitni položaj (ojačati intravertebralne i paravertebralne mišiće). Uložak koji sada nosi apsolutno je dobar, savetujem Vam da za različitu obuću (cipela, patika) uložak bude poseban. Iskustva su pokazala veoma dobre rezultate. 3) Poželjno je koristiti ribstol (vratilo). Ima nekoliko vežbi koje su korisne za jačanje lumbalnih, karličnih i butnih mišića. 4 i 5) Korektivno plivanje je veoma važno u jednoj od faza lečenja. Bitno je da dete pliva u cilju ispravljanja deformiteta (leptir stil i prsni stil su apsolutno odgovarajući). 6) Dozirano i obazrivo treba raditi na času fizičkog vaspitanja, a vežbe koje ste pomenuli nisu kontraidikovane, ali je obavezno prisustvo stručnog lica (provesora fizičkog). 7) Savetujem Vam da ranac ne nosi na leđa. Težina ranca ne sme da bude veća od 10-15% telesne mase deteta. 8) U ovoj fazi rasta i sa ovom dijagnozom na osnovu iskustva teret ne sme biti veći od 10 do 15% telesne mase deteta. Savetujem Vam uporan rad pod stručnim nadzorom, koji ponekad traje i više godina, ali daje i pozitivne rezultate. Od literature preporučujem vam knigu «Korektivna gimnastika» od Dr. Ljubiše Kooturović i Desanke Jeričević.
      Nadam se da sam Vam makar malo pojasnio problematiku, a Vašem detetu želim uspešan dalji razvoj.

Ostavite komentar