1. Pitanje broj: #215525

    Poštovani,

    Muško, 22 godine sa bolovima u leđima i blagom torakolumbalnom skoliozom do 4°, upućen na magnetnu rezonancu. Na magnetnoj rezonanci su ustanovljeni sledeći zaključci:

    1. Diskretno početno anularno bubrenje IV diska na L3-4 IV nivou, bez stenoze spinalnog kanala, uz disko-radikularni kontakt sa oba L4 radiksa u odstupu, i oba L3 radiksa intraforaminalno.
    2. Blago početno anularno bubrenje IV diska na L4-5 IV nivou uz početnu stenozu spinalnog kanala 11mm, početna obostrana fasetno-ligamentarna hipertrofija, manja kompresija oba L5 radiksa u odstupu
    3. Početna diskartroza na L5-S1 IV nivou, anularno bubrenje IV diska, uz dorzomedijalnu početnu kranijalno-migrirajuću protruziju sa umerenom stenozom spinalnog kanala 9mm, umerena kompresija oba S1 radiksa u odstupu, naglašenija levog, obostrana početna fasetno-ligamentarna hipertrofija.

    Zanima me koliko je ozbiljan slučaj s obzirom da je sve u početnom stadijumu, šta označava fasetno-ligamentarna hipertrofija, kako da sprečim dalje sužavanje kanala i diskartrozu i koliko su ozbiljne te degenerativne promene? Da li bi bilo pametno ići pažljivo u teretanu i tako jačati i uz to istezanja?

    Odgovoreno: 28. 08. 2023.

Ostavite komentar