1. Pitanje broj: #181412

    Poštovani, Molim Vas za odgovor. Mama mi je radila mamografiju u 12.mj.na kojoj je bilo sve u redu. U međuvremenu je, u 3.mj, napipala kvržicu na dojci, a zbog obiteljske anamneze (njezina majka je obolila od raka dojke), zakazala je ultrazvuk radi kontrole.

    Ovako glasi nalaz: Obje su aksile, supra-te infraklavikularne regije slobodne. Dojke su vece, sa urednim prikazom koze, supkutanog masnog tkiva te Cooper-ovih ligamenata. Palpacijski se periferno u GLK izdavaja cvrsto neravno zadebljanje 1 cm, a koje ehotomografski odgovara izbocenju parenhima u arealu velocine 15x7mm, uz nekoliko lagano nepravilnih anehogenih zona, te straga maleno cistom od 3mm. Mjestimicno su moguci mikrokalcifikati. Parenhim pokazuje involutivne promjene, vecinom je zamijenjen masnim lobulima i prati se u nježnim tračcima uz nešto mastopatije. Izvodni su kanalići urednog toka i kalibra. Zakljucak: Involutivni tip dojke sa znacima diskretne mastopatije. Zadebljenje parenhima lijevo u GLK periferno-citoloska punkcija. BUS BIRDS: 0

    Nakon cega je ucinjena citoloska punkcija, a u nalazu pise: Vidi se po koja manja nakupina stanica duktalnog epitela, rijetke gole jezgre, ekstracelularna mast i eritrociti. Blaza proliferacija stanica duktalnog epitela dojke.

    Molim Vas za misljenje.

    Odgovoreno: 13. 04. 2021.

Ostavite komentar