1. Pitanje broj: #176442

    Poštovana doktorka, Student sam novinarstva i pišem radove na temu raka dojke, te bi mi dosta značilo kada biste mi odgovorili na sledeća pitanja. Zanima me kakav je učinak inovativnih terapije i na kakav način deluju na obolele od raka doje? Takođe, koliko žena u Srbiji ima pristup takvim terapijama i na koji način se može povećati njihov broj?

    Odgovoreno: 08. 01. 2021.
    • Poštovani,

      raduje me kad se neko zaintersuje za temu raka dojke.Danas su terapije uznapredovale,i odredjuju se za svakog pacijenta pojedinačno,uz uvid u prethodno uradjene preglede,kao i nalaz biopsije ,odnosno operacije.Ko će dobiti koju terapiju odlučuje konzilijum lekara ,uz uvid u sve prethodno učinjene nalaze ali uzimajući u obzir i prethodne bolesti od kojih pacijent dobije,a sve u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i aktuelnih vodiča za lečenje ove bolesti.

      U državi Srbiji žene mogu da prime sve terapije koje su odobrene od Fonda zdravstvenog osiguranja,a kako su naši lekari uključeni u brojne studije,kroz to se može računati i na još novije terapije.Verujte da ne zaostajemo za razvijenijim državama.

       

      Veliki pozdrav,

      dr Ivana Kostadinović

      radiolog

Ostavite komentar