1. Pitanje broj: #5231

  Poštovani dr.Bošnjakovicu, zovem se Aleksandar Protic.Mojoj zeni Mariji je 17.4.2008 dg.tumor rektuma(tumoronosni stenosa rekta) i isti dan smo uradili rtg pluca kao i ultrazvuk jetre.Na snimku pluca,18.4.2008, se vide 4 žarišta i to obostrano na donjem delu oba pl.krila okrugline vel.cca15mm,izgledom ka simetricnosti.Dalje,desno krilo, bazalno,jedna okruglina vel.cca7mm i levo krilo,gornja polovina,jedna okruglina vel.cca5mm(u januaru 2008 radjen rtg pluca i bio je uredu tj. čist),jetra je u redu.Uradjena je i biohemija:glukoza5,80,cea-173,8ca-19-9:13.7.Krvna slika:b-segmenti0,80,limfociti0,13.Na CT-u pluca i karlice od29.4.2008 se vide 3 žarišta na plucima a ne 4 i to:desno u sg. 3 paramediastinalne lezija vel.5mm,gladka,naleže na krvni sud.Drug je desno na periferiji,granica 8 i 9 vel.10mm,lako nepravilnog obl.Levo se obrazuje lezija nejasne etioligije vel.7mm.Doktorka kaže:na osnovu dijagnoze ne isključujem da se radi o metastazama,lezije su male i teško je oceniti.Ostali nalazi u redu,nije primeceno da je zahvatio okolne organe,zahvaceno oko 15cm creva.Histologija:prelazi u strukturu invzivnog tubularnog dobro dif.karcinoma.Izvinjavam se ako sam bio preopširan ili ako sam nešto pogrešno preveo,ja to prevodim sa stranog jezika.Inace mi živimo u inostranstvu,zato sam Vas ikontaktirao.Moje pitanje je:kako da je bilo 4 ta žarišta a sad je tri,kako su se velisine promenile,kako je nestala 1 lezija. Lekar je dao dg:invazivni dobro dif. karc.rekta a rektosigmatu na delu od 15cm,sumnja na meta.po rtg.ct i cea. T3NoM1.Zakazana je HT za 16.4.Šta Vi mislite o svemu ovome.Hvala,Aleksandar

  Odgovoreno: 20. 05. 2008.
  • Poštovani gospodine Protić,
   S obzirom da se radi o postojanju mkalignog tumora debelog creva, sve promene na plućima se smatraju metastatskim dok se takva mogućnost definitivno ne isključi.
   Skener (CT) pšredstavlja metodu izbora za dijagnostikovanje ovih promena i neuporedivo je senzitivniji nego rendgengrafija pluća. Zavisno od tipa aparata, moguće je da se neka manja promena "preskoči" ali u suštini to ne menja mnogo suštinu stvari.
   Metoda izbora u terapiji je hemioterapija (citostatici).

Ostavite komentar