1. Pitanje broj: #31933

    Poštovani,
    radio sam ortopan snimak pre 3 meseca, i posle toga sam snimio jos jedan zub posebno. Međutim, izgleda da su mi greškom snimili pogrešan zub, pa ću možda morati ponovo da snimim još jedan zub. Te snimke sam obavio u klasičnom centru za radiologiju, a još jedan snimak posebnog zuba sam obavio u stomatološkoj ordinaciji, navodno na nekom aparatu što kao manje zrači, a u sklopu je te njihove intraoralne kamere. E sad, interesuje me koliko je štetna ta doza zračenja koju primim kroz sve te snimke, i koliko je to prekomernog zračenja, i kakav uticaj može imati?
    Hvala vam puno.

    Odgovoreno: 25. 06. 2009.
    • Svaka doza zračenja može ali i ne mora imati štetne efekte. Oni se ne mogu izmeriti niti predvideti. Pravilo je da se snimanja rade samo u slučaju strogo postavljenih indikacija. Što se tiče snimanja zuba, mnogo bi veća bila šteta od neotkrivenog granuloma nego potencijalni rizik od rendgenskog zračenja za jedan snimak zuba.
      Srdačno,
      Prof. dr Petar Bošnjaković

       

Komentari na pitanje: #31933

    • U toku prosle godine su mi u toku nedelju dana uradili 2 ortopana i snimali nekoliko zuba odvojeno isto tako sam snimala 2 puta pluca u toku godine, zanima me koliko stetno moze da utice na moj organizam ta kolicina zracenja??? Hvala unapred

Ostavite komentar