1. Pitanje broj: #28656

    Poštovani doktore,
    Potrebno je da uradim multislajsni skener kolona, pa me interesuje da li je to onaj 64-slajsni skener, kolika je doza zračenja (čula sam da je mnogo manje nego kod ct-a), da li uporedo mogu da uradim snimanje rtg želuca - zbog zračenja i da li je snimanje moguće obaviti na institutu za radilogiju u Nišu.
    Unapred hvala na odgovoru

    Odgovoreno: 12. 05. 2009.
    • Poštovana,
      CT kolona (virtuelna kolonoskopija) jeste pregled koji se radi na 64-slajsnom Ct aparatu. Za izvođenje pregled potrebna je priprema o kojoj morate biti temeljno upoznati jer od nje direktno zavisi kvalitet pregleda.
      Doza zračenja nije manja nego kod CT-a već je naprotiv već i to 2-2.5 puta. MSCT kolona je indikovan samo onda ako, iz različitih razloga, nije izvodljiv klasičan kolonoskopski pregled.
      Snimanje želuca bi bilo dobro preusmeriti na endoskopsku gastroskopiju. Ukoliko to nije izvodljivo uraditi ga POSLE CT kolonografije.
      Sve ove rendgenske preglede (MSCT kolona i pregled želuca) moguće je uraditi u Institutu za radiologiju KC Niš. Za dogovor oko pripreme kontaktirati pri. dr Zlatka Širića.
      S poštovanjem,

Komentari na pitanje: #28656

    • 18 godina vucem povredu desnog skocnog zgloba gdje mogu da uradim multislajsni skener zgloba i koliko to kosta

Ostavite komentar