1. Pitanje broj: #27231

    Poštovani doktore,
    Zaključak snimka na magnetnoj rezonanci je:  MR pregled ukazuje na multisegmentne protruzije I.V. Discusa u nivoima l3-l5 dominantno postarolateralno/intraforaminalno levo različitog (lakšeg do srednjeteškog) stepena u superpoziciji sa retrokorporalnom osteofitozom, graničnu aktiviranu stenozu spinalnog kanala u nivoima l3-l4, l4-l5. Molim Vas za objašnjenje i savet gde da se obratim radi najefikasnijeg rešenja problema.
    Srdačno hvala

    Odgovoreno: 23. 04. 2009.
    • Poštovani,
      Ukratko rečeno, radi se o degenerativnom promenama koje su zahvatile koštane delove kičmenog stuba i diskuse koji se nalaze između pršljenova. Izmenjeni diskusi, zajedno sa koštanim izraštajima ( osteofiti), dovode do smanjenja prečnika kičmenog kanala te otvora kroz koji prolaze nervi. Diskusi koji nešto "štrče" van svog ležišta su u kontaktu sa korenovima nerava i dovode do s metnji koje osećate u donjem delu ledja te jednoj ili obe noge.
      S obzirom da se ne radi o promenama, po opisu MR-a, koje bi zahtevale invazivniji način tretmana savetujem da se obratite Vašem fizijatru radi određivanja fizikalne terapije, savetovanja o pravilnom izvođenju svakodnevnih pokreta te, eventualnom, lekovima koje ćete uzimati.
      S poštovanjem,

Ostavite komentar