1. Pitanje broj: #1089

  Postovani, 

   Pre nedelju dana imala sam snimanje MSCT skenerom jer se sumnjalo na  tumor  nadbubrezne zlezde.Na to je ukazivao ultrazvucni pregled bubrega,dok na color dopleru bubrega tih promena nije bilo.Doktor je preporucio snimanje na CT-u.nakon snimanja na skeneru ta dijagnoza je u potpunosti odbacena kao netacna(u pitanju je bila slezina) Ono sto me narocito zanima  a nemogu a dobijem odgovor iako sam se interesovala na vise mesta je -kolika je konkretno doza zracenja prilikom ovakvih snimanja.Inace,imam 34 godine i malo dete od tri godine.Receno mi je da u narednih 6 meseci ne smem da ostanem u drugom stanju.Lekari koji su radili snimanje nisu mi nista rekli o samim posledicama ovog snimanja(jer ipak rec je o radioaktivnom kontrastu kome treba izvesno vreme da se izbaci iz organizma).Posto imam malo dete zanima me da li on moze biti ozracen na neki nacin.24 sata nakon snimanja nisam bila u njegovoj blizini,nismo koristili isto kupatilo i umivaonik;nismo spavali ni blizu jedno drugo!  g.Ovo je bilo na predlog nekih mojih prijatelja koji su culi da se nakon snimanja treba malo izolovati.Da li je ovo tacno?Izuzetno me zanima vase misljenje.Da li savetuje neke lekove za imunitet ili generalno nesto sto ce pomoci organizmu da sto pre izbaci ove radioaktivne supstance i generalno koliko je MSCT snimanje radioaktivno.Inace u pitanju je 64-slajsni CT sa Klinickog centra u Beogradu
  Unapred zahvalna,

  Odgovoreno: 02. 09. 2007.
  •      Poštovana gospodjo Vukadinović,

    Vezano za Vaš upit slobodan sam da Vam, kao pokušaj mog razjašnjenja, ponudim sledećih nekolko činjenica:

    1. Kontrastno sredstvo koje se koristi kod pregleda na MSCT nije radioaktivno već jodno, hidrosolubilno i vazano za njega ne postoji nikakava  količina zračenja;

   2. NE POSTOJI naknadno zračenje posle MSCT pregleda. Samo dok traje emisija rendgenskih zrakova iz rendgenske cevi, osoba koja se pregleda izložena je zračenju. Ne postoji terorijska mogućnost da ste Vi nakon pregleda bili izvor zračenja za bilo koga.

   3. Doza zračenja kod MSCT pregleda gornjeg abdomena (ukoliko je pravilno izveden) varira od 2 do 5 mGy. Ona je veća nego kod pregleda klasičnim CT aparatima ali je količina i kvalitet dobijenih dijagnostičkih informacija takodje značajno veći.

   4. Idealno bi bilo da ste za verifikovanje stanja nadbubrežne žlezde bili
   upućeni na pregled magnetnom rezonancom ali se u algoritmu radioloških postupaka kod sumnje na takve promene isto tako često primenjuje i MSCT.

   ZAKLJUČNO: Pregled je uradjen u skladu sa savremenom medicinskom naukom (mada se prioritet daje magnetnoj rezonanci). Niste nikoga ugrozili jer to nije moguće. Smete da ostanete u drugom stanju već nakon prvog menstrualnog krvarenja.

   Ukoliko želite bilo kakvo dodatno objašnjenje stojim Vam na raspolaganju.

    S poštovanjem,

   Prof. dr Petar Bošnjaković

Komentari na pitanje: #1089

  • Kardovic Sulejman 06. 03. 2017.

   Molim vas odgovorite mi. Jutros sam radila ct glave. Sestra mije dala kontras u venu. Vena je pukla i ceo kontras je iscureo u ruku. Bol sam osetila kad je počelo snimanje. Ruka mi je i dalje otečena. Šta da radim? Da li je tačno da prilikom izlivanja kontrasa dolazi do trajnog oštećenja nerava i kore krvnih sudova. Pozdrav kako da se oslobodim otoka, da li da se javim lekaru?

Ostavite komentar