1. Pitanje broj: #111233

    Pozdrav, radio sam uzv abdomena i vadio nalaze komplet sve, sto se tice nalaza krvna slika mi je super sve, imam povisenu sedimentaciju 47, bilirubin i ast takodje imam nesto veci, zatim crp mi je 22, a sa uzv abdomena vidi se sledece: jetra uredne velicine i polozaja usredisnjem dijelu desnog reznja hiperehogena area, dijelom ne jasnih kontura, promjera 32mm, sire dif. Dg. Zucna kesa urednog polozaja, difuzno zadebljalog zida promjera do 12mm. Pankreas se slabije diferencira, izrazen meteorizam. Vena lienalis uredne sirine. Slezena primjerene velicine 135mm sa brojnim hiperehogenim areama u parenhimu do 18mm. Vena porte je sirine do 14mm-portna hipertenzija. Bubrezi su urednog polozaja i velicine, primjerene velicine parenhima u oba bubrega koji je uredne ehogenosti i strukture. Bez zastojnih promjena i bez znakova urokalkuloze. Vesika urinaria urednog nalaza. Bez znakova prisustva slobodne tecnosti u abdomenu. Ja bih vas zamolio za vasu dijagnozu o cemu se radi po vasem misljenju da li je nesto ozbiljnije ili sta vec. . . ? Unaprijed vam se zahvaljujem. . . S postovanjem!

    Odgovoreno: 19. 01. 2013.
    • Poštovani,
      Radiologi ili internista koji vam je radio uz, morao je da stavi zaključak na izveštaj koji ste dobili, samim tim imate i dijagnozu. Kako je uz veoma subjekitvna dijagnostička metoda pregleda i zavisi od mnogih faktora u trenutku njenog izvodjenja, dati neki zaključak na osnovu tudjeg izvodjenja ove dijagnostičke procedure koja se odvija u realnom vremenu je izuzetno teško i profesionalno nekorektno.
      otuda, ako nemate zaključak na kraju pregleda, obratite se lekaru koji je izvodio pregled i pitajte ga za mišljenje ili ako niste zadovoljni ponovite pregled kod drugo lekara koji će vama dati zaključak (dijagnozu) . Dijagnoza bolesti se ne postavlja na osnovu samo uz pregleda već na osnovu kompletnog uvida u vaše zdravstveno stanje i moguće promene na organu u sklopu nekog oboljenja.

      Pozdrav

Ostavite komentar