1. Pitanje broj: #108574

    Postovani. Mom ocu je prije dva mjeseca postavljena dijagnoza raka pluca nsclc-ca squamosum, koji je metastazirao na oba plucna krila, bubrezima i mozgu. Ct je pokazao metastaze u desnoj hemisferi cerebeluma 17mm, visoko parijetalno lijevo 28mm sa okolnim edemom, paravetrikularno lijevo dvije manje dijametra 4 i 6mm. Pa ako mozete da mi samo pojasnite kako pretpostavljate da ce se ta bolest dalje razvijati da mozemo psihicki da se pripremimo na ono sto nas ceka. Za sada pati od jakih glavobolja, ima stalno temperaturu, oduzeta mu je blago desna strana (sto se malo popravilo nakon zracenja) , a pojavili su mu se i jaki bolovi u kostima desne ruke. Takodje ima nekoliko izraslina po tijelu.

    Odgovoreno: 04. 12. 2012.
    • Poštovana,
      Nažalost, ono sto vi tražite da vam se odgovor, i ne saopštava se preko intereneta, jer to spada u veoma osetljiva pitanja dijagnoze i prognoze bolesti. Otuda je neophodno da zahtevate razgovor sa pulmologom ili onkologom koji leči vaseg oca i da sve nedoumice koje vas muče -vas i vaše članove porodice, razrešite kroz taj razgovor.
      osim toga zahtevajte da se kod vašeg oca sprovedu i mere palijativnog zbrinjavanja tj. Lečenja simptoma bolesti ako već bolesti teško da možemo izleciti. To je obaveza svakog lekara da osigura kvalitete življenja i olakša sve tegobe koje ova bolest nosi. Obavezno uspostavite kontakt sa lekarima kućnog lečenja vašeg dz, oni će uz pomoć onkologa da pomognu vasem ocu i da sprovode lečenje simptoma i da umanjen patnju vaseg oca i članova vase porodice.
      Pozdrav

Ostavite komentar