1. Pitanje broj: #168323

    Postovanje, molila bih za pojasnjenje CT-a. Nakon bolova u vratnom dijelu i cijele lijeve ruke neurolog me uputio na rtg pluca i CT kicme. Rtg pluca - uredan. CT kicme prikazuje degeneracije i protruzije sto sam i ocekivala ali izmedju ostalog kaze - prikazani segment pluca lijevo apikalno vidna "mekša" ovalna mekotkivna konsolidacija parenhima, promjera 5 mm. Predlaze se MSCT toraksa i konsultacija pulmologa. S obzirom na trenutnu situaciju sa korona virusom ja nisam u mogucnosti raditi ni CT ni doci do pulmologa. Molim Vas mozete li mi objasniti ovaj nalaz i da li imam razlog za brigu i da li zahtjeva brzu dijagnostiku. Ukoliko mi mozete pribliziti na sta bi konkretno ovo ukazivalo? Hvala!

    Odgovoreno: 18. 04. 2020.
    • Poštovana,

      opisana promena zahetva dopunsku dijagnostiku,odnosno MSCT toraksa sa primenom intravenskog kontrastnog sredstva kao i konsultaciju Pulmologa.

      Moguće da se radi o sekvelama ranijih upalnih promena,ali potražite svakako Pulmologa kada prodje epidemija.Ovo je uzgredan nalaz i ne može biti uzrok Vaših tegoba.

       

      Veliki Pozdrav,

      dr Ivana Kostadinović

      radiolog

Ostavite komentar