1. Pitanje broj: #166221

    Na kom snimku moze da se potvrdi postojanje dijafragmalne hernije?

    Koleginica mi je rekla da su njenoj drugarici slucajno to otkrili jer je tesko disala i imala problema sa teretom, a ja vec 6 meseci imam tih problema i kako podignem nesto bude mi teze.. Pregledao sam srce(ekg, ultrazvuk i test opterecenja), pluca(rendgen, bodipletizmograf, bronhoprovokativni test sa histaminom),gastroskopija (nema zeludacne kile) kao i ultrazvuk abdomena i 5,6 puta nalazi krvi, sve fantasticno! Uradjen i ultrazvuk stitne zlezde, odlican nalaz.

    Doktori su mi preporucili magnetnu torakalnog dela ledja jer sam isao stalno u teretanu i bavim se programiranjem i ispostavilo se da imam malu diskus herniju izmedju Th3-Th4, skoliozu malu, kifozu, produzen kanal kicmene mozdine kod donjih prsljenova, ali oni smatraju da to meni ne bi trebalo tako da utice na disanje..

    Cesto imam osecaj kao da mi neko ciglu stavi na dijafragmu a nekad kao da mi bude teze i kad se najedem.. Poenta je sto jedno 2 meseca nisam imao taj osecaj, a on se vratio nakon mog ponovnog pokusaja da radim neke vezbe..

    Dakle, gde mogu da vidim da li imam dijafragmalnu herniju? Magnetna abdomena? Ili bi mogla i magnetna grudnog kosa?

    Da li imate neki savet za mene dodatni za jos neki pregled?

    Odgovoreno: 18. 04. 2020.
    • Poštovani,

      postoji više vrsta dijafragmalne hernije.Najčešćaje hijatus hernija-želudačna kila,koju vi nemate-radili ste Gastroskopiju.

      Ostale dijafragmalne hernije su ređe i ukoliko su velike mogu se uočiti i na Rtg snimku pluća,a one minorne svakako ne mogu ni praviti probleme.

      Ukoliko i dalje imate sumnju možete uraditi MR abdomena.

      Pozdrav,

      dr Ivana Kostadinović

      radiolog

Ostavite komentar