1. Pitanje broj: #166210

    Postovani,zbog pojave krvi u ispljuvku uradjen mi je ct skener grudnog kosa,sa i bez kontrasta, Skener nije pokazao nikakve promene, U medjuvremenu sam saznao za stetnost tog zracenja,da li cu imati neke posledice zbog tog snimanja,i kontrasta na bazi joda koji sam dobio u venu?nisam imao problema sa bubrezima i tiroidnom zlezdom. Brine me stetnost te procedure koja je bila bezpotrebna i posledica po zdravlje? Da li imam razloga za brigu?33 godine,musko.

    Odgovoreno: 18. 04. 2020.
    • Poštovani,

      pojava krvi u ispljuvku zahteva ozbiljan pristup pacijentu.CT grudnog koša je u protokolu pregleda koji se rade da bi se uklonila sumnja na ozbilje promene.

      Dobro je što je nalaz bio uredan.Nemate razloga za brigu.Zračenje je svakako štetno,ali bitan je benefit od urađenog pregleda a to je uredan nalaz.Današnji CT aparati su svakako moderniji,snimanje traje kraće što skraćuje vreme izloženosti zračenju,Kontrast koji ste tada primili se većodavno izlučio iz organizmai ne može Vam praviti zdravstvene tegobe.Danas su i kontrastna sredstva koja se koriste u dijagnostici prečišćena što je i neželjena dejstva svelo na minimum.

      Pozdrav,

      dr Ivana Kostadinović

      radiolog

Ostavite komentar