1. Pitanje broj: #138826

    Poštovani, prije par mjeseci sam liječen od tuberkuloznog meningitisa i jako dobro se oporavljam. Jedino me povremeno muče stanja tjeskobe, panicnih napada koji traju kratko (jer tad popijem pola lexiliuma) , ali se javljaju par puta mjesečno. Za vrijeme trajanja istih imam osjećaj da ću da poludim i jako me opterećuju ta stanja. Nakon što prođu opet je sve ok, čak mi bude smiješno što sam se opterećivao takvim mislima, strahovima i sl. Ali kad dođu, ne mogu racionalno da razmišljam, nego mi nije ni do čega. . . Rekli su mi da su takva stanja normalna, jer je ipak u pitanju meningitis i treba da prođe određeni period da sve dođe na svoje, jer sam i prije dijagnostifikovanja t. Meningitisa išao kod psihijatra, koji je govorio da i nijesam za trapiju (iako mi se mi se dešavalo "nešto čudno": strahovi, depresija) što je kasnije, kako je utvrđeno, bila inkubacija meningitisa, koja traje i do mjesec ipo. "krize" se događaju sve rjeđe, ali bih ipak da znam da je to normalno stanje nakon jednog teškog perioda bolničkog liječenja koje je iza mene i meningitisa. Unaprijed zahvalan,

    Odgovoreno: 29. 07. 2015.
    • Poštovani,
      U stanju panike strah od ludila, kao sto je kod vas slucaj, je uobicajan. P ored straha od ludila moze da se ocekuje strah od smrti, padanja u nesvest i gubljenja kontrole. Strah je iracijonalan pa ga treba konfrontirati sa cinjenicama. Sta znaci ludilo? Koji su dokazi da ludite? I sl pitanja. Nalazeci odgovore koji su racionalni i u koje verujete strah ce poceti da slabi a samim tim i panika.
      s druge strane bih vas posavetovao da obratite paznju i da razdvojite simptome panike, iracijonalan strah, od tuberkuloznog meningitisa, koji je realni problem koji moze dovesti do ozbiljnih posledica. Moguce je da su se simptomi a samim tim i strahovi pobrkali, pa da je rad sa iracionalnim mislima otezan.
      nadam se da iz ovoga mozete izvuci pouku u kom smeru se treba kretati i kako obarati strah od iracionalnih misli.
      Pozdrav

Ostavite komentar