1. Pitanje broj: #181478

    Imam 28 godina. Udata sam i imam malo dete. Zivimo na selu,imam divnu porodicu.Emotivno sam osetljiva osoba,ali uglavnom vesele i pricljive prirode. Moj problem je sledeci. Pocetkom godine su se desile neke stvari gde je moj muz bio u opasnosti i ja sam se tada jako uplasila za njegov zivot,progonila nas je jedna osoba i pretila nam je. Sumnjam da od tad imam psihicke probleme. Imam strahove i verovatno napade panike. Osecam cesto da gutam nesto,da nemam dovoljno vazduha,kratak mi je dah,muka mi je,ruke i noge mi se potpuno ohlade,u glavi blokada. Narocito u zatvorenom prostoru ili kada negde odemo.Tada samo gledam kako da pobegnem i odem odatle,da izadjem napolje i da se vratim kuci. Ti napadi su postali ucestali i desavaju se iz cista mira ponekad i pocela sam da se zatvaram u sebe,izbegavam zatvorene prostore,cak ni ne posecujem porodicu i prijatelje jer imam strah od napada panike,smeta mi guzva u saobracaju,ne smem da vozim i da se vozim u kolima,cesto placem i plasim se da cu poludeti,a nikome ne smem nista da kazem jer me niko nece razumeti.Razgovaram cesto sa muzem,on mi daje vetar u ledja i podrsku ali ne vredi kad ja opet na kraju imam te napade. Sta da radim? Da li ima nade da se vratim na onu osobu od pre ovoga i da zivim normalno?

    Odgovoreno: 13. 04. 2021.
    • Poštovana, 

      Situacija koja se dogodila je očigledno bila okidać za napade anksioznosti koji se sada dešavaju. Dobro je što ste rešili da reagujete odmah i da ništa ne prepuštate slučaju. Znam da je osećaj jako neprijatan, čak nepodnošljiv, ali nemojte se brinuti, nećete poludeti i naravno da možete ponovo živeti normalno. Nadam se da se situacija koja je podstakla Vaše strahove razrešila i da realne opasnosti više nema. Moj najtopliji savet je da se za pomoć obratite stručnom licu, jer ćete tako najbrže rešiti problem. Takođe, pokušajte da procenite sa kim još, pored supruga, možete razgovarati o tome i dobiti razumevanje i podršku. Što više razgovarate o tome, biče Vam lakše. Možete celo iskustvo ispisati na papir ili voditi dnevnik. Trudite se da ne izbegavate u potpunosti situacije koje izazivaju nelagodnost, već ih dozirajte i izlažite se njima kada imate podršku supruga. Razmišljajte o svemu tome na racionalan način i osvestite kada god je potrebno činjenicu da se ništa loše ne dešava, da niste u realnoj opasnosti i da je sve u savršenom redu u spoljašnjem okruženju. Kada god osetite nalet anksioznosti, setite se koliko puta ste ga imali pre i da se ništa loše nije desilo, da je to samo Vaš osećaj. Trudite se da izbegavate kofein, energetska pića, šećere, alkohol, jedite redovno, zdravo, pijte dovoljno vode, možete uvesti i neke čajeve za opuštanje, Fizička aktivnost, posebno na otvorenom može biti od velike pomoći, ali kao što sam već napomenula, obraćanje stručnom licu je nešto što ne treba odlagati, jer ne postoji ni jedan dobar ralog da makar i jedan momenat odlažete završetak agonije.

      Srdačan pozdrav, 

       

      Nataša Vasić

Komentari na pitanje: #181478

    • Postovanje imam ankcioznost sa depresijom pio sam pet nedelja eliceu 5 mg i od ove nedelje 10 mg i simptomi de depresije su mi jos jaci da li su to nus pojave i li treba da menjam AD?hvala

    • Postovana pre svega hvala vam sto ste izdvojili vreme da mi odgovorite,vas strucan savet mi jako puno znaci i dodatno mi pomaze da prevazidjem strah. Realna opasnost (pretnje od te osobe) je prosla,ona vise nije problem ali je definitivno od nje sve ovo pocelo. Nisam vam napomenula a mozda i to ima veze da sam pre toga prelezala Covid sa upalom levog plucnog krila, Isla sam na uz stomaka jer sam sumnjala na problem sa zelucem jer imam kilu i gastritis kao i da sam proveravala hormone stitaste zlezde i to je u redu. Sa svim sto sam preduzela na kraju ipak sam dosla do zakljucka da je problem mentalne prirode jer mi se desava sve to kada kao sto rekoh izadjem negde ili odemo kod nekoga u posetu. Lekarsku pomoc cu svakako potraziti jer osecam da mi je potrebna.

Ostavite komentar