1. Pitanje broj: #166939

    Postovani, 23. januara sam pocela da uzimam Zoloft 50 mg 1/2+1/2+o i Ksalol 0,25 1+1+1 zbog strahova, nemoci, panicnih napada i straha da cu doziveti epi napad, mozdani udar i umreti (7 puta operisana, C56, samohrani riditelj, kolitis). Usla sam u petu nedelju ali zbog konstantne uznemirenosti po budjenju i panike i obamrlosti vec sat-dva po uzimanju lekova, trazim savet i pomoc. Probudim se pre 5 i ne mogu vise zaspati, uznemirenost koja je jaka. Popijem lekove u 6 i vec oko 8h ja ne mogu da pricam, napor mi je, sve me uznemiri, i tv program, i pomosao na posao, bilo kakvu obavezu. I kad smognem snage da odem da radim izdrzim svega 3-4 sata. Da li jos nisam navikla na lekove, da se strpim ili nesto nije dobro? Ksalol i ne cekam popodnevni nego ga popijem vec oko 11, da se umirim. Legnem i svakakve misli u glavi, najgore sto se plasim visine i sto sam u strahu da ne ustanem, otvorim prozor i... Krenula sam na psihoterapiju, do sada 4 puta sam bila, smiri me na par sati. Disem po aplikaciji za smirivanje stresa, slusam meditacijsku muziku, pokusavam da se prisetim vezbi logosinteze sa terapija ali sve to bude kratkog veka i vec nakon par minuta opet sam ista. Ne mogu kod svog lekara jer nece raditi citav mesec a mesto gde ima drugog lekara je 50 km udaljeno, ja nisam sposobna za taj put. Molim savet i unapred se zahvaljujem :(

    Odgovoreno: 27. 02. 2020.
    • Poštovana, 

      Anksioznost je posledica dugogodisnjeg nezadovoljstva i disbalansa, tako da ne mozemo ocekivati da prodje brzo. Sve zavisi u kom stepenu postoji, ali ako se godinama talozila bilo bi nerealno ocekivati da u kratkom vremensko periodu se razresi. Razumem da Vam je tesko, sigurno da je imate veoma neprijatan dozivljaj, ali potrebno je strpljenje uprkos tome sto je tesko. Jer psihoterapija je proces rasta i razvoja. Nemojte sumnjati u sebe da ne radite nesto kako treba, ta misao Vam dodatno otezava. Na pravom ste putu, samo je potrebno vreme. 

      Moze se desiti da Vam ne odgovara terapeut ili psihoterapijski pristup, i sasvim je ok promeniti terapeuta. Ako sam razumela Vas psihoterapeut je na odmoru, u tom slucaju mozete se prijaviti za online terapiju, sto je pogodno ako nemate u blizini psihoterapeuta. 

Komentari na pitanje: #166939

    • Ristic Zorica 27. 02. 2020.

      Mnogo sam Vam zahvalna na veoma brzom odgovoru. Psihoterapiju imam redovno, iduće nedelje čak u dva termina, ono što trenutno nemam je psihijatar koji je prepisao terapiju kako bi se konsultovala oko lekova jer će biti odsutan mesec dana, zato sam zamolila savet, plašeći se da mi možda terapija nije dobra i jer sam očekivala ipak makar neko poboljšanje nakon nešto malo više od 4 nedelje uzimanja lekova. Znam da jako dobro razumete kroz šta pacijentri prolaze i bez a i sa reakcijama po uzimanju lekova i želim da Vam kažem i to da svaka podrška a u vašem odgovoru je ima, svima nama puno znači. I za to još jednom veliko hvala.

Ostavite komentar