1. Da li su samo lekovi dovoljni da se izlečim od depresije?

  Pitanje broj: #143032

  Godinama unazad se lečim od depresije jer smatram da je depresija ozbiljan problem, medjutim, moja majka ne misli tako! Pre oko 10 godina, nakon psihijatrijskog pregleda, u izveštaju lekara pisalo je major-depresija, par meseci sam pila lekove i to je bilo sve. Stanje u porodici se tada naglo promenilo, na moju štetu, a ja sam počela da osećam novi simptom, grčenje srčanog mišića. Udala sam se i na taj način odaljila od svojih roditelja, nadala sam se da će se situacija poboljšati, ali nije. Bilo je teško i u braku, bila sam žrtva psihičkog maltretiranja od strane svog supruga, ali sam pokušavala sve da istrpim zbog bebe. Nisam smela doktoru! Na kraju he suprug mene i sina izbacio iz kuce. Vratila sam se roditeljima sa sinom, gde mi se psihičko stanje jos više pogoršalo. Bila sam bez posla, primorana da trpim najgore stvari od strane roditelja, zarad krova nad glavom i hleba za mene i dete. Od danas sam ponovo pod terapijom, lek je Elicea od 5mg, koji pijem po pola, dakle 2.5mg dnevno. Da li mi ta terapija može pomoći iako ja, i dalje, svakodnevno trpim razne uvrede, poniženja, iako i dalje nemam pravo na svoje mišljenje i nemam pravo na druženje?

  Odgovoreno: 25. 12. 2015.
  • Poštovana,

   Neophodno je da shvatite da Vi birate i da ste Vi izabrali da se vratite roditeljima, iako ste od njih "pobegli" u neadekvatan brak. Pokušajte da steknete uvid u to da konstantno birate ono što nije dobro za Vas i da se ponašate autodestruktivno. Depresiju lečite lekovima, ali je neophodna i psihoterapija. Situacija u kojoj se nalazite je dovoljno složena da se ne može putem jednog pisma rešiti. Angažujet se da nađete posao, steknete materijalnu nezavisnost i što pre odvojite od roditelja.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #143032

  • To je svakako nepozeljna situacija, ali nije nesto sto lekovi sami po sebi mogu resiti, to je realan i materijalan problem. Pokusajte da nadjete zajednicke tacke sa svojim roditeljima. Samo privremeno, pokusajte da smanjite konflikte, makar to bilo tesko. Pokazite im da se trudite. Mozda ce onda i oni malo popustiti prema vama. Obezbedite minimalan kvalitet zivota, dok ne budete mogli da ostvarite ciljeve koje je psiholog aida zonjic spomenula. Kljucno je da imate posao i mogucnosti. Uz finansijska sredstva, barem osnovna, dolaze vasa prava i izbori. Nemojte ponovo stupati u brak, cisto kao resenje problema, ali stupite u brak ako budete sa osobom koja je dobra prema vama, i zaista vam prija.

Ostavite komentar