1. Uticaj antidepresiva na trudnoću

  Pitanje broj: #154904

  Poštovani, 

  Već dugo godina imam problem sa depresijom i anksioznošću i uzimam različite lekove. U poslednje vreme dozu sam sa svojim psihijatrom smanjila na Bromazepam 1. 5 mg ujutru i uveče i Rispolept 0.5 mg po podne i uveče. Naime, sumnjam da sam trudna, pa sam se uplašila kakvo dejstvo ovi lekovi, ali i dugogodišnje uzimanje različitih sedativa i antidepresiva mogu imati uticaja na plod? Svejedno, planiram da ih ostavim u slučaju trudnoće. 

  Odgovoreno: 02. 01. 2018.
  • Poštovana,

   U trudnoći se lekovi koriste samo ako su neophodni, i to u dozama koje treba da budu minimalne. U Vašem slučaju, Rispolept je dat u dovoljno maloj dozi da ne bi trebalo očekivati posledice, međutim sve kombinacije lekova u trudnoći treba izbegavati, posebno jer Bromazepam nije tako bezbedan za stalno uzimanje.
   Stoga, preporučujem da polako prekinete sa Bromazepamom i da obavezno posetite lekara koji Vam je propisao terapiju i koji bi trebalo da prati Vašu trudnoću i lečenje. Sa lekarom ćete naći najbolji način da Vas pripremi za porođaj, da prodiskutuje sa Vama laktaciju itd.

   Pozdrav

Ostavite komentar