1. Razni simptomi nakon porođaja

    Pitanje broj: #155810

    Poštovani,

    Porodila sam se pre 6 meseci. Trudnoća manje više ok, imala sam manjih problema, pa sam bila u bolnici neko vreme u 8. mesecu trudnoće. Porodila sam se carskim rezom posle 25 sati mučenja. Nije bilo veće sreće, čekali smo dete skoro 6 godina. I 15 dana nakon porođaja kreću moje muke. Pritisak koji je dolazio do 170/110. Otkucaji srca oko 140. Ultrazvuk srca i ekg su super. Onda kreće mučenje vida, gušenje i po meni najgori osećaj na ovom svetu-osećaj padanja. koji jako dugo traje. Da napomenem nikad nisam pala. Imam osećaj da mi se nešto pomera pod kožom. Osećaj da mi se celo telo trese i podrhtavanje u grudima. Zujanje u ušima. Onda kreće probadanje u glavi, nikad na istom mestu i počinje lice da mi trni pogotovu sa leve strane i počne da mi "igra" lice. Odradim skener glave i on bude ok kao i eeg. Išla na fizikalne terapije vrata ali mi ni to nije pomoglo. U konstantnom sam strahu od bolesti. Infarkta, moždanog udara i karcinoma. Plašim se tromboze veoma, a posle porođaja su počele vene da mi se vide pa mi je postalo još gore. Deda mi je pre 6 godina imao 2 infarkta i moždani udar i trombozu noge koja mu je na živo odstranjena. Imam 25 godina. Bila sam jako vesela i druželjubiva osoba. Dosta me ljudi sad ne prepoznaje. Želim da uživam sa svojim detetom, a ja to ne mogu. Da napomenem da mi je i krvna slika u redu osim blago povišenog crp-a. 

    Odgovoreno: 28. 02. 2018.
    • Poštovana,

      Postoji mogucnost da ste tokom 6 godina, kako kažete - čekanja, dosta iscrpli svoje snage. Mi bi stručno rekli da ste održavali psiho-biološku ravnotežu na nivou koji zahteva dodatne snage od vašeg organizma, dakle bili ste dugo dosta napeti (i telom, i mentalno) , što može da dovede do posledica upravo kada se ostvari cilj i kada bi trebalo da se psiho-biolosko stanje "spusti". Mehanizmi za uspostavljanje ravnoteže mogu se delom spustiti, delom ostati u stanju povišene napetosti, pa to dovodi do ovakvih neprijatnih simptoma.
      Predlažem da se zbog opisanog sindroma koji najpre odgovara anksioznom poremećaju javite nekome od stručnjaka (klinički psiholog ili psihijatar) da bi uz njihovu pomoć polako vratili ravnotežu.

      Pozdrav

Ostavite komentar