1. Nastanak bipolarnog poremećaja

  Pitanje broj: #155389

  Poštovani, 

  Nedavno sam izgubila zaovu koja je godinama lečena od bipolarnog poremećaja. U poslednjoj depresivnoj epizodi popila je lek koji je redovno uzimala sa alkoholom i na žalost smo je izgubili. Da li možete da mi kažete kako nastaje bipolarni poremećaj i da li je i u kojoj meri genetski? Ono što mene interesuje je dete (znači njen nećak), ima 8 godina, dosta je inteligentan, promene raspoloženja jeste imao ali u granicama normalnog deteta. Da li je moguće da tako nešto može da nasledi od tetke i šta ja mogu da uradim da sprečim to? On zna da je tetka preminula (ne i da se ubila) prihvatio je to i razumeo. Bar se meni tako čini. Brinem da će možda razviti neke strahove za svoje roditelje i slično jer može da poveže stvari. Molim Vas, takođe da mi kažete šta mogu da uradim da to sprečim ili je dovoljno to što sam već rekla, objasnila sam da je tetka bila bolesna i da je sada andjeo na nebu i da ne znači da ako se neko od nas razboli da će se to svima desiti kao i da njegovi roditelji neće umreti (nisam želela time da ga opterećujem.). Ovo za strahove i kako ih preduprediti mi je jako važno jer je moj rođeni brat umro kad sam imala 11 godina i prepuna sam strahova skoro čitavog života pa ne želim da se tako nešto desi mom detetu. Ja na svojim strahovima radim sa terapeutom i sama i naučila sam da ne povezujem stvari. Samo me interesuje kako da pomognem detetu da to prihvati što je moguće bolje i da ne ostavi posledicu sve to? 

  Odgovoreno: 21. 01. 2018.
  • Poštovana,

   Dobro ste postupili u objasnjenjima, jer dali ste informacije koje su umirujuće i odgovarajuće za uzrast. Slične okolnosti se dešavaju, i deca i ljudi imaju mehanizme kojima se gubici prevazilaze, jedan od najvaznijih je toplina i sigurnost u neposrednom okruženju (porodica) .
   Bipolarni poremećaj nastaje pod uticajem faktora nasleđa i sredine. Kada je reč o nasleđu, daću Vam primer.
   U slučaju da oba rodjitelja imaju bipolarni poremećaj, dete ima 50x veću šansu za bipolarni poremećaj od opšte populacije (ujedno, ima oko 50% šanse da uopšte nema poremećaj, dakle kao kada bacate novčić, odnos šansi je 1 prema 1). Ukoliko dete ima tetku/ujaka/strica sa ovim poremećajem, šansa je 7x veća od opšte populacije. Kao što vidite, to nije preterano veliki rizik.

   Pozdrav

Ostavite komentar