1. U snu osećam pritisak, kao da neko leži preko mene

  Pitanje broj: #20

  Imam probleme sa snom. Tačnije osećam, u nekom periodu sna,  kao da neko preko mene leži i strahovit je pritisak, kao u presi. Gušenje se javlja pri svakom mom pokušaju pokreta koji je nemoguće izvesti, tako da izvesni period ne mogu ni da se pomerim. Kucanje srca se neverovatno povećava, a o strahu i da ne govorim. Počelo je da mi dešava učestalo, minimum jednom nedeljno. Kakva je pomoć?

  Odgovoreno: 25. 02. 2007.
  • Poštovana,

   Kada dominiraju telesne tegobe, ono što je važno prvo uraditi je da se isključi postojanje telesne bolesti. Zato je potrebno da se najpre javite internisti koji će proveriti stanje vašeg kardiovaskularnog sistema i sistema za disanje. Ako je sve u redu sa Vašim telesnim zdravljem, onda to mogu biti simptomi psihičke bolesti. Da bi se procenilo o kojoj se tačno psihijatrijskoj bolesti radi, trebalo bi malo više podataka nego što ste dali u Vašem pismu a najvažnjije od svega – od čega se tačno bojite tokom napada straha. Ovaj opis bi mogao da odgovara eventualno noćnim paničnim atacima, ali i nekim drugim stanjima u psihijatriji. Ako se radi o paničnom poremećaju, to se rešava prilično uspešno lekovima i/ili psihoterapijom (kognitivno – bihejvioralna psihoterapija). Najbolje bi bilo da se obratite psihijatru koji će uraditi kompletnu procenu i predložiti adekvatnu pomoć.

Komentari na pitanje: #20

  • Sofija Jovanovic 09. 12. 2021.

   postovanje. Moja cerka ima 2 ipo godine izgovarala je reci od kad sam rodila drugu cerku ona je prestala da govori samo izgovara mama i baba, i kad je dozivamo ne odaziva se kad je zovemo, A U Poslednje vreme sam primetila da se vrti u krug i kad hoda da gleda u svoju senku. pa sad ne znam sta je u pitanju i sta da radim dal da je vodim logopedu ili je nesto drugo u pitanju

Ostavite komentar