Ass. dr sci. med. Olivera Žikić

Psihijatar/psihoterapeut

Ass. dr sci. med. Olivera Žikić, Psihijatar/psihoterapeut

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 192

 1. postovana doktorko,intseuje me ima li neki lek ili nesto slicno protiv marihuane,jer ponajem nekoga ko vec 7 godine pusi travu i nece ni da cuje kad mu neko kaze da je ostavi,jeli on zavisan na to ili?!jar iako sam mnogo citala o tome da ne te pravi zavisan ali ?..

  Odgovoreno: 02. 08. 2008.
  • Ass. dr sci. med. Olivera Žikić

   Marihuana dovodi najcesce do psiholoske zavisnosti kod korisnika. Medjutim, mnogo veci znacaj od same zavisnosti imaju znacajne posledice koje dugotrajna upotreba marihuane donosi. Iako mnogi zele da tako nesto nije tacno, ipak je potvrdjeno da marihuana dovodi do poremecaja na nivou centralnog nervnog sistema, tako da se menja njegova funkcija i posledicno osoba. Osobe koje uzimaju marihuanu su uglavnom bez motivacije, snizene volje, tesko ih neka \"prirodna\" stvar razveseli, postaju razdrazljivi i svadljivi, slabije pamte i imaju jako losu koncentraciju. Ovo su samo neke od posledica. Ono sto je problem je da postoje tretmani za korisnike marihuane, ali se mogu sprovesti samo uz dobrovoljni pristanak osobe. Vas prijatelj ocigledno to ne zeli, tako da je problem znatno veci.

 1. Postovana doktorice zanima kako da se skinem tj prestanem da uzimam ksalol koji sam poceo pre 9 meseci da uzimam svaki dan od po 1mg,kad ga ne uzmem osecam se nekako lose nisam ni za sta:(,pa sad me zanima kako da se skinem sa njega,ince imam problem a to je socijalna anksioznost,jer imam strasnu tremu pri kontaktu sa ljudima,tremor glave,ruku,stezanje u grudima,lupanje srca,preznojavanje,kao da imam knedlu u grlu dok pricam sa nekim....molim vas odgovorite mi!HVALA UNAPRED!

  Odgovoreno: 02. 08. 2008.
  • Ass. dr sci. med. Olivera Žikić

   Smanjujte ksalol za 1/4 tablete na svakih 10-tak dana. Kod svakog sledeceg smanjivanja mogu se javiti blage tegobe koje ako ne mozete da izdrzite, znaci da je neophodno da se ukljuce dodatni lekovi, odnosno da vam je potrebna pomoc strucnog lica - psihijatra. Medjutim, mislim da je dobro da se i zbog vasih primarnih tegoba sto pre obratite lekaru - psihijatru ili psihologu radi tretmna socijalne fobije. Sto je duze cuvate, teze se moze resiti.

 1. Dr.Zikic,imam 28 godina , a prvi simptomi su poceli oko 1.dec.2006 godine.Desilo se jedne veceri da u razgovoru nisam shvatila znacenje jedne recenice.Nisam se uplasila sve dok nisam zatrazila objasnjenje .Bilo je nesto vrlo prosto . Ubrzo sam se vratila kuci i to nisam mogla da izbacim iz glave . Pocela sam da razmisljam kako otupljujem , kako mi se nesto desava jer nisam sposobna da razumem sakriveno znacenje prostih stvari . Pocela je da me hvata panika , strah , drhtavica .Kada sam legla jer se to smirilo za nekih 10 minuta , pocela sam da umisljam kako ne mogu da razumem reci , misli .. strah da ludim.Opet je usledio panicni strah, koji je prosao za nekoliko minuta .Posle mesec dana nakon pregleda kod jednog neuropsihijatra na privatnoj klinici , dobila sam Lorazepam , 3*1 mg. dnevno. Htela sam da padnem u nesvest od jedne cele tablete , pa sam nastavila da pijem 1 dnevno . Nisam znala kako se ti moji problemi zovu stvarnim imenom dok nisam pre desetak meseci odgledala jednu emisiju ciji je gost bila Dr.Olivera Zikic i govorila o anksioznim poremecajima i panicnom napadu. Pre mesec dana i vise prestala sam da uzimam lek koji sam pila 1/4 dnevno zadnjih meseci . Cisto da mi drzi strah . U medjuvremenu sam imala sve simptome panicnog napada i depersonalizacionog poremecaja. Strah od ludila i napadi panike su prosli , lek vise ne pijem , ali ja vise nisam ista osoba .Normalo radim , imam solidan drustveni zivot , ali ne mogu da se radujem kao pre, plasim se da se upustim u vezu , brak.. Kao da sam kroz sve ove strahove , koji su prosli , izgubila sebe . Da li postoji mogucnost da i kroz ovo prodjem sama , kao sto sam uspevala iz milion teskih situacija u zivotu ili je moje stanje toliko lose da ipak zahteva neku vrstu ozbiljnije terapije ?

  Odgovoreno: 02. 08. 2008.
  • Ass. dr sci. med. Olivera Žikić

   To je tesko reci bez kompletnog pregleda. Medjutim, imam utisak da ste najtezi deo pregrmeli i da je ostao jos jeda mali deo, koji je ponekad najteze otkloniti. Savetujem vam, ako se ne vratite u ono stanje koje je bilo pre razvoja vasih tegoba za par meseci, da se obratite strucnom licu koje ce vam pomoci i u ovoj poslednjoj etapi ozdravljenja. Da li ce biti ozbiljna terapija ili samo mala pomoc moguce je reci jedino nakon strucne procene aktuelnog stanja.

 1. da li za lecenje anaksioznosti postoji neka druga terapija osim antidepresivnih lekova?i ako postoji koja terapija? unapred zahvalna.

  Odgovoreno: 02. 08. 2008.
  • Ass. dr sci. med. Olivera Žikić

   Naravno da postoji. Strahovi se mogu leciti i nekim drugim vrstama lekova, ali su se antidepresivi pokazali kao najbolji i najsigurniji jer deluju na one neurotransmitere za koje se smatra da su odgovorni za nastanak anksioznosti. Takodje, postoji mogucnost primene psihoterapijskih metoda bez medikamentozne terapije. Terapija izbora je kognitivno bihejvioralna psihoterapija, ali se i u ovoj terapijskoj oblasti mogu primeniti i druge vrste psihoterapijskih metoda.

 1. Cesto znam da budem nervozan,grickam nokte,imam tikove......Brzo planem u porodici i znam cesto da opsujem....zanima me da li mogu da se oslobodim tikova,a bas mi smetaju...

  Odgovoreno: 02. 08. 2008.
  • Ass. dr sci. med. Olivera Žikić

   Tikovi su poremecaj koji se moze leciti. Ishod lecenja uglavnom zavisi od uzroka i duzine trajanja poremecaja. Najcesci uzrok je prevelika napetost koja moze biti u sklopu temperamenta ili karaktera, odredjenih psihickih poremecaja ili problema u okolini.

Prikazano 1-5 od ukupno 192 pitanja