1. Kada se koristi lek Nozinan?

  Pitanje broj: #495

  Da li se kod posttraumatskog stresnog poremećaja koristi lek Nozinan, odnosno kod kojih se bolesti u psihijatriji on najčesce primenjuje?

  Odgovoreno: 14. 04. 2007.
  • Poštovani,

   Nozinan spada u grupu bazalnih neuroleptika i koristi se u brojnim psihijatrijskim poremećajima, od poremećaja ličnosti, preko depresije do ozbiljnijih psihijatrijskih poremećaja iz grupe psihoza. Uglavnom se koristi njegov, veoma jak, sedativni (umirujući, opuštajući) efekat. On razrešava uznemirenost i napetost koju mnogi drugi lekovi nisu u stanju da reše. Takodje je dobar za regulisanje teških poremećaja sna. Od neželjenih efekata najčešće se javlja pad krvnog pritiska i jaka sedacija koja se uglavnom ispoljava pospanošću i malaksalošću. Ovaj lek se zbog svojih specifičnih svojstva pije samo na osnovu predloga psihijatra. Nozinan nije lek koji je namenjen konkretno za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaja, ali može da posluži kao simptomatska terapija, odnosno u rešavanju pojedinih tegoba koje prate Vaš poremećaj.

Komentari na pitanje: #495

  • Moj sin ima 10 godina i pije lek nozinan, ima hiperkinecki poremećaj, ali uopste mu ne reaguju te tablete

  • Ja popijem osminu kad ne mogu da spavam inače imam dijagnozu 33,3. Pomaze mi da zaspim ali se posle toga osećam malaksalo

Ostavite komentar