1. Pitanje broj: #7086

  Postovani,koju vrstu,i kolicinu infuzije preporucujete kod dehidratacije

  Odgovoreno: 29. 06. 2008.
  • Kod teške akutne dijareje može doći do razvoja dehidratacije pa je potrebna nadoknada tečnosti i elektrolita primenom infuzionih rastvora soli natrijuma, kalijuma ili glukoze, naročito, ako je uz dijareju prisutno i povraćanje.            
        Ako nauzeja i povraćanje nisu izraženi moguća je i oralna nadoknada tečnosti primenom rastvora glukoze i elektrolita.
        Deca sa dijarejom i povraćanjem koja nemaju znake dehidratacije ne zahtevaju rehidrataciju, ali njima je potrebno dati tečnost na način koji se daje za održavanje pacijenata sa izraženom dehidratacijom. Oni treba oralnim putem da unose tečnost – supe, pirinač cerealije, vodu kao i oralni rehidratacioni rastvor – preporučen od WHO i koristi se širom sveta više od 20 godina. Ovaj rastvor sadrži u mmol/l : Na 90, K 20, Cl 80, bikarbonate 30 i glukozu 111; pravi se tako što se jednom litru vode doda 3,5g NaCl, 2,5g NaHCO3, 1,5g KCl i 20g glukoze.
        Ovaj rastvor je efikasan kod pacijenata sa akutnom dijarejom bez obzira na uzrok, godine ili tip elektrolitnog disbalansa – hiponatremija, hipernatremija ili izonatremija. Posle rehidratacije ovaj rastvor treba zameniti vodom ili tečnošću sa malo Na. Ako oralni rastvor za rehidrataciju nije dostupan, može se dati slatko-slani rastvor koji je sličnog sastava- 1 litar vode se pomeša sa 15ml – 1 supena kašika – šećera i 2ml – jedna polovina kafene kašičice - soli. I ovaj rastvor je efikasan u lečenju dijareje.  
        Kod dece koja ne mogu oralno da unose tečnost daje se infuzija Ringerovog rastvora. Na kraju rehidratacionog perioda (oko 4h) ponovo treba pogledati bolesnika. Ako i dalje postoje znaci dehidratacije potrebno je sve ponoviti.         Kod bolesnika sa stalnim dijarejama količina koja se gubi treba da se nadoknadi oralnom rehidratacijom u odnosu 1:1. Ako je nepoznat gubitak stolicom, treba dati 10ml/kg oralnog rastvora za rehidrataciju za svaku dijarealnu stolicu. Uz sve navedeno potreban je i dijetetski režim – kod dece sa dijarejom bez dehidratacije potrebna je dijeta koja odgovara uzrastu. Deca sa dehidratacijom treba da dobiju ovu dijetu čim se rehidratacija uspostavi. Odojčad treba da nastave dojenje.

Ostavite komentar