1. Pitanje broj: #5379

  Zanima me koliko dugo , u kontinuitetu, dete može da pije lek Defrinol ili Rinasek sirup i ima li dugotrajna primena neka neželjena dejstva?

  Odgovoreno: 12. 05. 2008.
  • Postovani,

   DEFRINOL je kombinacija ibuprofena i pseudoefedrina. Ibuprofen je nesteroidni antiinflamatorni lek sa analgetičkim i antipiretičkim dejstvom. Pseudoefedrin je simpatomimetski vazokonstriktor sa dekongestivnim dejstvom. Smanjuje edem mukozne membrane nazofarinksa, kongestiju (curenje iz nosa), kao i zapušenost disajnih puteva. Omogućava drenažu srednjeg uva preko auditivne tube i drenažu sinusa.
   DEFRINOL otklanja vodeće simptome inflamacije gornjeg respiratornog trakta: kongestiju, rinoreju, povišenu temperaturu i bol. U slučaju bakterijske infekcije neophodno je primeniti i antibiotik.
   Analgetičko delovanje ibuprofena nastupa već posle 15 minuta od primene leka, a dekongestivno dejstvo pseudoefedrina nastupa 15-30 minuta posle primene. Kod primene DEFRINOLA neželjeni efekti su blagi i javljaju se retko: glavobolja, nesanica, suvoća usta.
   Kod primene velikih doza ibuprofena najčešći neželjeni efekti se manifestuju u gastrointestinalnom traktu: muka, povraćanje, opstipacija, epigastrički bol, dispepsija, zatim osip na koži, neutropenija, trombocitopenija, bronhospazam i pogoršanje bolesti u astmatičara.
   Mogući neželjeni efekti pseudoefedrina su: tahikardija, hipertenzija, hipotenzija, aritmije, nesanica, anksioznost, konfuzija, halucinacije, umor, depresija.

   Rinasek® je kombinacija H1 antihistaminika triprolidina u adrenergičkog vazokonstriktora pseudoefedrina.
   Triprolidin je blokator H1 histaminskih receptora sa visokim stepenom selektivnosti u odnosu na ostala receptorska područja (holinergički ili serotoninergički receptori). Zato triprolidin najefikasnije blokira dejstvo histamina i ranu fazu inflamatornih i alergijskih reakcija u kojima se oslobađa histamin.
   Pseudoefedrin je izomer efedrina posebno pogodan kao opšti vazokonstriktor za oralnu primenu, jer u dozama koje prouzrokuju dekongestiju nosa ne stimuliše CNS i ne izaziva povišenje krvnog pritiska. Najčešće je pospanost karakteristična za H1 antihistaminnike, a ponekad i suvoća usta zbog antiholinergičkog dejstva triprolidina. Pseudefedrin može biti uzrok nesanice kod nekih bolesnika tokom prva 3 dana terapije. Osim toga, retki su blaga tahikardija i povišenje sistolnog pritiska; dijastolni pritisak se ne menja.
   Rinasek® treba oprezno koristiti kod bolesnika koji imaju: povišeni intraokularni pritisak, stenozirajući peptički ulkus, piloro-duodenalnu opstrukciju, hipertrofiju prostate, poremećaje mokrenja, hipertenziju, anginu pektoris, hipertiroidizam i dijabetes.
   Rinasek® pripada grupi trigonika - lekova koji mogu izazvati pospanost / sedaciju i smanjiti sposobnost za upravljanje motornim vozilom i drugim opasnim mašinama; na to treba upozoriti vozače i radnike

Ostavite komentar