1. Sortis lek tablete

  Pitanje broj: #36248

  Poštovani,
  Rekli ste mi da uzimam Sortis lek od 20mg zbog zakrčenja vratne arterije od 41% pa Vas ja pitam koja je razlika između Redizorka od 4.5mg koji pijem i tog leka koji ste mi vi dali, i da li da počnem da pijem bez konsultacije lekara u bolnici "Sveti Sava " u kojoj se lečim i zašto da pijem Sortis ako su mi holesterol i trigliceridi u garnicama normale. Mnogo Vam hvala ne znam kako da Vam se zahvalim na svim dosadašnjim odgovorima.
  Pozdrav

  Odgovoreno: 12. 08. 2009.
  • Poštovana,
   Nismo se možda bas razumeli. Ja ne mogu preko interneta da Vam dam bilo koji lek. Pitanje je bilo takvo i na osnovu njega sam rekao da mislim da bi Sortis trebao da bude uveden u terapiju. Lekove mora da Vam odredi Vaš lekar. Razlika između ova dva leka je ogromna. Redizork je neka vrsta vazodilatatora, leka koji širi krvne sudove, ali one koji nisu mnogo promenjeni aterosklerozom. Znači ne sve. Sortis jeste prvo bio uveden kao lek koji snižava holesterol, ali je kasnije utvrđeno njegovo najvažnije svojstvo. To je da on zaustavlja proces ateroskleroze i usporava dalje zakrečavanje krvnih sudova. Dakle deluje preventivno. On se tada propisuje nezavisno od toga da li je holesterol povišen ili ne. Mišljenja sam da ako proces zakrečnja, ateroskelroze, već postoji ovaj lek jeste neka vrsta dalje preventive. Lekar koji Vas leči ipak mora doneti odluku.
   Pozdrav.

Komentari na pitanje: #36248

  • Pijem Epri 10 mg imam povećan holesterol 7,5 to mi je dala dr iz doma zdravlja. Dali je to ok ili možda sortis koji pije većina koja ima povećan holesterol. Zadnje dve godine jako zaboravljam a inace pijem i bromazepam od 3 mg već 15 godina.

  • Molim vas da mi odgovorite koliko dugo se sme uzimati sortis lek neprekidno. Unapred hvala

  • Postovani pre godinu dana preko nalaza, imala sam poviseni trigliceridi na 4 nisam uzimala nikakav lek sa dijetom sam snizila na 1, 80, medjutim prej mesec dana uradila sam sve moguce analize sad mi je poviseni holesterolna 6 a trigliceridi na 1, 80 pocela sam uzimati ovaj mesec atrovox. U internetu sam naisla na sortis lek. Pa bih vas zamolila ako mozete da mi odogovorite dali bih smela koristiti i ja sortis. Unapred zahvalna.

  • Zahvaljujem se i ja na odgovoru o razlozima koriscenja sortisa, i meni je bilo nejasno zasto mi je uveden u terapiju sortis posle ugradnje stentova pre tri meseca, a vrednosti holesterola, lipida i triglicerida su mi uvek bile na donjim vrednostima. Zamolio bih vas i za savet, da li smem tablete sortisa da delim na pola jer su film tablete. Naime meni je prepisana terapija od 0+0+1 tableta od 20 mg dnevno. Bila bi bi mi povoljnija cena da kupujem sortis od 40 mg. I da tablete delim po pola. Ili da li je isti efekat da uzimam svaki drugi dan sortis tablete od 40 mg. Kao i kad ga uzimam svaki dan po 20 mg. Zahvaljujem se na odgovorma. .

Ostavite komentar