1. Sortis lek tablete

    Pitanje broj: #36248

    Poštovani,
    Rekli ste mi da uzimam Sortis lek od 20mg zbog zakrčenja vratne arterije od 41% pa Vas ja pitam koja je razlika između Redizorka od 4.5mg koji pijem i tog leka koji ste mi vi dali, i da li da počnem da pijem bez konsultacije lekara u bolnici "Sveti Sava " u kojoj se lečim i zašto da pijem Sortis ako su mi holesterol i trigliceridi u garnicama normale. Mnogo Vam hvala ne znam kako da Vam se zahvalim na svim dosadašnjim odgovorima.
    Pozdrav

    Odgovoreno: 12. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Nismo se možda bas razumeli. Ja ne mogu preko interneta da Vam dam bilo koji lek. Pitanje je bilo takvo i na osnovu njega sam rekao da mislim da bi Sortis trebao da bude uveden u terapiju. Lekove mora da Vam odredi Vaš lekar. Razlika između ova dva leka je ogromna. Redizork je neka vrsta vazodilatatora, leka koji širi krvne sudove, ali one koji nisu mnogo promenjeni aterosklerozom. Znači ne sve. Sortis jeste prvo bio uveden kao lek koji snižava holesterol, ali je kasnije utvrđeno njegovo najvažnije svojstvo. To je da on zaustavlja proces ateroskleroze i usporava dalje zakrečavanje krvnih sudova. Dakle deluje preventivno. On se tada propisuje nezavisno od toga da li je holesterol povišen ili ne. Mišljenja sam da ako proces zakrečnja, ateroskelroze, već postoji ovaj lek jeste neka vrsta dalje preventive. Lekar koji Vas leči ipak mora doneti odluku.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #36248

    • Poštovani, da li znate da su u SAD dokazali da posle 10 godina upotrebe Statina, u koju grupu lekova je i Sortis ili Atorvvastati, izaziva povišenje šećera u krvi ili ti Dijabetes Melitis tipa 2? Primetio sam da nam lekari prepisuju lekove koji su na "zapadu" odavno izbačeni iz upotrebe zbog štetnih dejstava na organizam, kao što je Diklofenak natrium, koji izaziva povećanje holesterola i triglecirida u krvi i u SAD je zabranjen za upotrebu još 1986.godine, prošlog veka. Ja sam ga primao mesecima zbog lumboishialgije i dobio obolenje "masna jetra" i poremeđaj metabolizma, a kod nas ga prepisuju na "kilo" kao lek protiv bolova. Na klinikama u Srbiji rade lekari koje plaćaju farmaceutske kompanije, a pacijenti to ne znaju. Video sam da mladi lekari takve lekare pitaju koji lek da prepišu pacijentu i ispituju nove lekove na pacijentima. Ja sam dva puta dobio srčani napad zbog novog leka koji su mi uveli i dobio oba puta fibrilaciju, koju sam zaustavio sam žvaćući lek Presolol. Inače živim sa tri zapušena baj-pasa zbog čega kažu da sam "čudo medicine" a ja znam da nije trebalo da me operišu nijedanput ali je nekome trebalo da dobije licencu kardiohirurga i našli su žrtvu u meni. Koliko li su ljudi oštetili na taj način, naročito tokom "lečenja od korone"? Bog će im suditi a nadam se i sudovi. Pozdrav.

    • Pijem Epri 10 mg imam povećan holesterol 7,5 to mi je dala dr iz doma zdravlja. Dali je to ok ili možda sortis koji pije većina koja ima povećan holesterol. Zadnje dve godine jako zaboravljam a inace pijem i bromazepam od 3 mg već 15 godina.

    • Molim vas da mi odgovorite koliko dugo se sme uzimati sortis lek neprekidno. Unapred hvala

    • Postovani pre godinu dana preko nalaza, imala sam poviseni trigliceridi na 4 nisam uzimala nikakav lek sa dijetom sam snizila na 1, 80, medjutim prej mesec dana uradila sam sve moguce analize sad mi je poviseni holesterolna 6 a trigliceridi na 1, 80 pocela sam uzimati ovaj mesec atrovox. U internetu sam naisla na sortis lek. Pa bih vas zamolila ako mozete da mi odogovorite dali bih smela koristiti i ja sortis. Unapred zahvalna.

    • Zahvaljujem se i ja na odgovoru o razlozima koriscenja sortisa, i meni je bilo nejasno zasto mi je uveden u terapiju sortis posle ugradnje stentova pre tri meseca, a vrednosti holesterola, lipida i triglicerida su mi uvek bile na donjim vrednostima. Zamolio bih vas i za savet, da li smem tablete sortisa da delim na pola jer su film tablete. Naime meni je prepisana terapija od 0+0+1 tableta od 20 mg dnevno. Bila bi bi mi povoljnija cena da kupujem sortis od 40 mg. I da tablete delim po pola. Ili da li je isti efekat da uzimam svaki drugi dan sortis tablete od 40 mg. Kao i kad ga uzimam svaki dan po 20 mg. Zahvaljujem se na odgovorma. .

Ostavite komentar