1. Pitanje broj: #36060

    Poštovani!
    Molim Vas da mi razrešite jednu dilemu? Poneo sam na more dovicin / doksicilin koji je meni doktor prepisao za poslednju upalu grla koju sam imao, u slučaju ako mi se upali grlo na moru! Meni se na svu sreću ništa nije desilo, ali je devojka kašljala i grlo je golicalo pa sam joj dao da popije! Posle toga je dobila informaciju da je dovicin / doksicilin jako štetan da ga koriste stariji posle operacija. I da promeni na amoksicilin! Osećam se jako krivo što sam joj dao to da popije! Molim Vas razjasnite mi da li je štetan i opasan i da li je nešto mogao da poremeti i koja je razlika između njega i amoksicilina?
    Veliko hvala, pozdrav Aleksandar!

    Odgovoreno: 11. 08. 2009.
    • Poštovani,
      1. Razlika između doksiciklina i amoksiciklina. I jedan i drugi su antibiotici. Sličan im je antimikrobni spektar. Doksiciklin može da se daje samo 1 dnevno a amoksicilin 3 puta. Postoji razlika u resorpciji i metabolizmu i u neželjenim efektima.
      2. Verovatno je da nije trebala uopšte da koristi antibiotik. Simptomi koje ste opisali liče na virusnu infekciju i ne leče se antibioticima pa nije bio potreban ni jedan ni drugi.
      3. Zašto da doksiciklin nije dobar kod starijih posle operacije, ne znam. Prvi put to čujem. Šta za Vas znači stariji? Koliko godina? I posle kojih operacija? Mislim da ovo nije tačno!
      Pozdrav.

Ostavite komentar