1. Pitanje broj: #35829

    Poštovani,
    U uputstvu za upotrebu leka Hemomycin navedeno je u upozorenjima da je moguć angioedem kao i anafilakticki šok. Nije precizirano koliko su česte ove pojave, već da odmah treba prekinuti terapiju i javiti se lekaru. Budući da sam jedva preživela anafilaktički šok izazvan penicilinom, znam koliko su sekunde bitne da biste primili antišok terapiju, pa se pitam koliko je opasno prvi put uzeti lek u kućnim uslovima, bez prethodne probe i da li možete stići do lekara na vreme?
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 08. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Ove reakcije su izuzetno retke. Vaš strah je potpuno opravdan ali nema ukrštene preosetljivosti između ova dva leka. To znači da možete biti alergični na Penicilin a da uopšte niste alergični na Azitromicin. Osim toga Azitromicin (hemomycin) je pripremljen za oralnu upotrebu, a alergijske reakcije su tada, čak i da se jave, mnogo blaže nego što je to anafilaktički šok.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35829

    • Budi bez brige, ja sam alegicna na penicilin. . . Zamena za njega je bila eritromicin a posto sam na njega postala imuna sad koristim i lecim se hemomicinom. . .: )

Ostavite komentar