1. Pitanje broj: #32727

    Poštovani,
    mojoj mami je pre godinu dana ustanovljen rak dojke. Odmah je počela da prima hemioterapije (4 ciklusa), zatim u septembru je usledila operacija (radikalna mastektomija), potom je primila jos 4 ciklusa hemoterapije. Od sredine februara do početka maja primala je zračnu terapiju u Kragujevcu. Pre par dana otišla je na kontrolu i uradila sva potrebna snimanja kao sto su rendgen, sintigrafija, pa kasnije je išla i na skener jer su na rendgenu ustanovili brojna lateralna rasvetljenja duž lobanje. Markeri su dobri, ali nivo kalcijuma u krvi je neznatno povišen. Svi sumljamo na metastaze u kostima. Doktori tvrde da su snimak od pre godinu dana i novi snimak potpuno isti i niko pre godinu dana nije nagovestio da postoje sekundarne promene na lobanji već sad. Pije redovno Novaldex 2x10mg dnevno. Doktorka sa onkologije koja prati njenu bolest ništa nije preuzela i na svako naše pitanje odgovara da to tako treba. Veoma smo zabrinuti jer znamo kakve su posledice metastaza u kostima. Zato smo veoma zaineresovani za lek Zometa. Da li on ima nekih neželjenih dejstava? I da li on može u ovakvom slučaju da se primi?
    Hvala Vam unapred.

    Odgovoreno: 01. 07. 2009.
    • Poštovana,
      razumem vašu zabrinutost i želju da primenite najbolji lek. Ja smatram da o tome moraju da odluče lekari i da nikako ne smete ovaj lek uzimati na svoju ruku, jer se stanje tako može i pogoršati. Što se tiče promena na kostima lobanje ja ovako na osnovu vašeg opisa zaista ne mogu ništa da kažem.
      Pozdrav

Ostavite komentar