1. Pitanje broj: #29387

    Poštovani,
    Moje pitanje se odnosi na pravilno uzimanje leka za pritisak Prilenaphl 10 mg. Kada kod kuće merim pritisak digitalnim aparatom dobijam vrednosti 140-88, 135-85. Max 140-90. Bio sam kod lekara na kontroli i tamo mi doktorica izmeri pritisak 140-100, isto tako za 3 dana. Prepisan mi je lek Prilenap hl 1/2 tablete dnevno da bi se pritisak smanjio na vrednost 120-80. Interesuje me da li se ovaj lek kada popijem jednu kutiju može prekinuti sa upotrebom tj, piti po potrebi, i da li je za ovaj pritisak potrebna terapija lekovima. Ranije pre 2 godine isto sam pio ovaj lek (popio dve kutije), pritisak mi se normalizovao. Da li kada se počne sa uzimanjem ovog leka posle mesec dana kada se pritisak normalizuje, može da se prestane sa upotrebom istog.
    Hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 21. 05. 2009.
    • Poštovani,
      Pritisak treba meriti kada je pacijent potpuno odmoran. To praktično znači da je pre merenja bar 20 minuta ležao zavaljen u fotelji ili na krevetu. Zbog toga su i vrednosti veće u ambulanti nego kući. Niste mi naveli koliko imate godina i kave su Vam navike vezane za ishranu, pušenje, sport. Ukoliko ste mlađi, u početku lekovi sa ovim vrednostima nisu potrebni. Treba početi sa povećanom fizičkom aktivnošću, sa samnanjenjem masne hrane, smanjenjem telesne težine, i restrikcijom unosa kuhinjske soli. Postoje zamene za kuhinjsku so koje ne sadrže nacl, nego kcl i mogu se kupiti u svakom boljem hipermarketu. Ovo treba da traje najmanje mesec dana. Pritisak treba povremeno meriti i beležiti. Ukoliko se pritisak smanji ostaju samo ove nefarmakološke mere, ukoliko se on ne smanji onda se uvode lekovi. Ukoliko se lekovi uvedu oni trebaju stalno da se piju.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #29387

    • Imam sedamdeset jednu godinu i godinama pijem lekove za pritisak. Da li je bolji izbor Prilenap ili Yanida? Pijem uz njih Tensec i Cornelin. Hvala.

Ostavite komentar