1. Pitanje broj: #2381

    Postovani doktore...   Po savetu dermatologa, krajem oktobra uzela sam oralno lek diflucan 150  (dve kapsule), a nakon toga Mycoseb® 2% šampon jos dve nedelje. Dan, dva  posle uzimanja diflucana ostala sam u drugom stanju. Interesuje me,  obzirom da je trudnoca u tom leku kontraindikovana, da li je 24-48 sati  bilo dovoljno da se dejstvo leka u organizmu ponisti? Unapred hvala

    Odgovoreno: 15. 01. 2008.
    • Fluconazol (Diflucan) je zaista kontraindikovan u trudnoci. Nema velikih  klinickih studija koje bi to egzaktnije potvrdile. Ono sto je sigurno je  da ukoliko se ovaj lek uzima u visokim dozama (300mg dnevno) u toku duzeg  perioda (nekoliko meseci) u prva tri meseca trudnoce moze doci do  ostecenja ploda. imajuci u vidu da ste vi sa uyimanjem leka yavrsili pre  zacetka, skoro sam siguran da lek nece imati nikakv uticaj na vas plod.   Prof. dr Pesic

Ostavite komentar