1. Pitanje broj: #21158

    Poštovani,
    Moje pitanje se odnosi na sledeću kombinaciju lekova: Zoloft 50mg 1 tableta ujutro, Ksalol 0,25mg ½ + ½ +1 tableta, a pored toga osoba uzima Controloc 20 po 1 tabletu ujutro i uvece. Negde sam čula da se neki antidepresivi ne smeju kombinovati sa Controlocom. Iskoristila bih ovu priliku da Vas pitam još dva pitanja. Prvo se odnosi na korišćenje Tothema ampula i uzimanje mleka. Da li je tačno da konzumiranje mleka onemogućava apsorpciju gvožđa? Drugo pitanje se odnosi na terapiju koju uzima moj otac (68 godina). Ima problem sa visokim pritiskom (bez lekova to bude oko 200/120) koji samo delimično rešava ovom terapijom. Sa terapijom pritisak mu varira od 140/90 do 180/100. Uzima sledeće lekove: Cortiazem retard 90mg 2 tablete dnevno i Zorkaptil 50mg dve tablete dnevno. Pored toga prepisan mu je diuretik Inadepamid koji uzima na svaki treći dan. Prosli put mu je lekar opšte prake prepisao i Presolol 100 mg 2 puta po ½ . Do sada mu je lekar uvek prepisivao lekove koje mu je odredio internista pa mi se čini da je ovo prepisivanje Presolola slučajni propust lekara pa sam savetovala ocu da to ne uzima. Moje pitanje je da li ipak sme da uzima Presolol i da li su lekovi koje uzima zastareli pošto sam čula da postoje lekovi novije generacije koji imaju produženo dejstvo. Unapred se zahvaljujem na odgovorima i izvinjavam zbog većeg broja pitanja!

    Odgovoreno: 12. 02. 2009.
    • QAjdmo jedno po jedno. Ipak puno pitanja u jednom mail-u. Antidepresivi i Controloc zaista imaju interakcije, controloc blokira metabolizam Zolofta u jetri i time se povecava njegova koncentracija u krvi pa i opasni nezeljeni efekti. I drugo pitanje je logicno, mleko moze spreciti resorpciju gvozdja pa ih ne treba uzimati u isto vreme. Postoje mnogobrojni noviji antihipertenzivi ali i ovi koje ste nabrojali nisu za staro gvozdje. Terapiju mora da odredi internista kardiolog i lekar opste prakse ne sme da je menja.

Komentari na pitanje: #21158

    • Ja pijem Zoloft - jednom dnevno, Bromazepam - tri puta po pola i imam aritmiju. Kardiologa mi je danas prepisao Presolol po pola. Da li smeju zajedno svi ovi lekovi zajedno. 

       Unapred hvala

Ostavite komentar