1. Pitanje broj: #19245

    Poštovani doktore,
    da li pomoćni lek Zeolit koji se koristi za čišćenje organizma od teških metala može da neutrališe dejstvo Prilazita i možda nešto dodate o tom leku koji ima u apoteci u kapsulama?
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 15. 01. 2009.
    • Zeolit je kombinacija nekih minerala, pre svega aluminijsko-kalcijumskih i aluminijsko-natrijumskih. Pripusuju mu se antioksidansna svojstva. Navodno da zbog sprecavanja stvaranja slobodnih kiseonicnih radikala moze da detoksifikuje organizam i da na taj nacin poboljsa opste zdravstveno stanje i imunoloski odgovor. Nisam siguran da li je sve ovo bas ovako. Mnogo je na trzistu ovakvih ~cudotvornih~ preparata, koji uglavnom nemaju iza sebe dovoljno ili nemaju uopste klinickih studija koje su naucno postavljene. Upravo zbog ovoga mi ne znamo detaljno mehanizam njihovog dejstva niti efekte, niti nezeljena dejstva. Uglavnom ih prati samo malo ispitivanja. Na osnovu sastava ima logike da mogu pomoci u antioksidantnim dejstvima, ali deluje logicno da bi mogli za sebe i da vezu druge lekove u crevima i da time smanje njihovu resorpciju, pa i lek koji ste spomenuli. Ukoliko se odlucujete da uzimate ovaj parafarmaceutski preparat, onda ga uzimajte u raylicito vreme, sa vremenskim razmakom od nekoliko sati od uzimanja Prilazida.

Komentari na pitanje: #19245

    • Zeolit, ili trgovacki zasticeno ime Minazel sadrzi aktivni princip koji se zove klinoptiloid. To je supstanca koja deluje na slican nacin kao i aktivni ugalj, ali je znatno potentniji. U veterinarskoj medicini je odavno poznat i koristi se kako u terapiji dijareja, intoksikacija, kao adsorbent za hvatanje mikotoksina u crevima i stocnoj hrani, tako i spolja za skupljanje neprijatnih mirisa i isparenja u objektima u kojima borave zivotinje. Peodaje se i u apotekama a od skora ga i lekari preporucuju za slicne indikacije.

    • @šomika zeolit iz poljoprivrednih apoteka namenjen ishrani zivotinja ili djubrenju zemljista verovatno nije dovoljno prociscen da bi ga covek pio. Ima da se kupi zeolit u prahu namenjen ljudskoj upotrebi, pretpostavljam da je jeftiniji od onog pakovanog u kapsulama. . .

    • Zeolit je odlican za detoksikaciju organizma. Koristi se tako sto se razblazi u vodi, npr. Jedna suoena kasika na 2 litra vode. Obavezno koristiti staklenu posudu i staklenu ili drvenu kasiku (npr. Varjacu) , ne plastiku. Pod imenom minazel moze se kupiti u poljoprivrednim apotekama. Ne znam koliko pre jela.

Ostavite komentar