1. Pitanje broj: #19212

    Poštovani doktore,
    pre 10 godina sam imao 3BP i od tada redovno dobijam antihipertenzivnu, antiagregacionu i terapiju za održavanje lipidnog statusa na srednjim vrednostima. sada imam 60 g. Nedavno sam imao značajno unutrašnje krvarenje (crna stolica i te noći nesvestica, galopirajući puls). Hitna pomoć HGB 89 RBC 2.8, pa posle dve nedelje, 7 dana gastro ispitivanje i nadjen je čir na duodenumu i u otpustu iz bolnice HGB 101 RBC 3.5. Nisam imao nikakve upozoravajuće znake ulkusne bolesti. Redovno vežbam i hodam, radim. Na osnovu ovih kliničkih nalaza, kardiolog je ukinuo do daljeg Kardiopirin 100 1x1, Ticlodix 250 2x1 i Boluzin 300 2x1, a uveo FENOLIP 160 1 uz ručak. Ostala terapija je Lescol 40 1 u 20h, Tritace 5 2x1, Norvasc 5-10 u podne, 1/2 Concor ujutru. Pre 8 meseci kada je dodat Ticlodix imam utisak da sam od njega počeo da dobijam modrice, pa sam sam smanjio na samo 1 tabletu ujutru. Sumnjam da sam zbog njega dobio krvarenje. Kada sam pročitao neželjena dejstva novg leka FENOLIP 160 (PharmaSwiss-Beograd) veoma sam se zabrinuo, pa Vas molim da mi kažete da li da krenem sa njim ili ne.?! Svi lipidi su izmedju srednje vrednosti i gornje granice.

    Odgovoreno: 15. 01. 2009.
    • Fenolip je zasticeno ime za fenofibrat. To je lek koji smanjuje holesterol i druge lipide u krvi. U vasem satnju je neophodno da koristite ilekove iz ove grupe. Medjutim, savremena medicina smatra da to ne treba da budu fibrati kojima i fenofibrat pripada nego statini (atorvastatin, simvastatin). To su lekovi koji skidaju holesterol ali i nezavisno od toga stite krvne sudove od dalje ateroskleroze sto je vama neophodno, Nije tu bitna samo visina holesterola u krvi nego i njihov protektivni efekat na krve sudove. Upravo zbog toga se daju kod pacijenata sa faktorima rizika a koji uopste i nemaju povisen holesterol. Za razliku od fibrata imaju mnogo manje nezeljenih efekata.

Komentari na pitanje: #19212

    • Ja imam trigleceride 7,6 pijem fenolip 160 mg, a dijetu mi nisu dali.

    • Fenolip u kombinaciji sa letroksom od 125 da li moze posto pijem letroks ujutry a fenolip uvece

    • Postovani, sa molbom dami dajete savet sta da radim dalje. Imam povecan holesterol ali i trigliceridi uzimam keps. Fenolip160 ali od njih mise povecava krvni pritisak i dobijam aritmiju javio samse doktoru ali rekao mije da nastavim zbog triglicerida sto sumi povecani i kao daje ovaj lek najbolji za smanjenje a hol. Je 7, 9a trigliceridi 4, 2 molimvas dali treba prekinuti po vasem i sta drugo uzeti pozz. I hvala unapred na odgovoru

Ostavite komentar