1. Pitanje broj: #19175

    Poštovani doktore,
    Zbog glavobolje i sjevanja u iz vrata u glavu i trnjenja cijele vilice i jezika dobila sam asentru. Pila sam je dva mjeseca i bilo mi je bolje. Zatim sam sama prestala uzimati zbog stomačnih virusa i proživjela pakao zbog prestanka. Poslije mi propisao doktor Velafax ali od njega mi je bilo zlo.
    Da li se mogu ponovo vratiti na asentru? Strah me početi zbog nuspojeva, zbog mučnine i pospanosti pošto sam student. Molim Vas za Vaše mišljenje. Da li smijem početi sa pola tablete asentre od 50mg jer sam to i prije uzimala?
    Unaprijed hvala.

    Odgovoreno: 15. 01. 2009.
    • Asentra je u stvrai sertrali, jedan antidepresivni lek novijeg datuma koji je jeko efikasan u razlicitim oblicima depresije, panicnih ataka, socijalne fobije, opsesivno-kompulzivnog sindroma, postraumatskog stersnog sindroma i sl. Nema naglog prekidanja ovog leka i nite smeli to da uradite. Velafax je venlafaksin, takodje antidepresiv novijeg datuma lai nesto drugacijeg mehanizma dejstva sa sasvim istim indikacijama za upotrebu. Prelazak sa jednog na drugi cesto moze da pravi probleme. O tome koji lek da uzimate ja ne mogu da odlucim jer ne poznajem vasu simptomatologiju i klinicku sliku. Ono sto je sigurno nikako nemojte sami da menjate lek i da prelazite na drugi ili da uzimate ove lekove na svoju ruku. Pitajte svog psihijatra.

Komentari na pitanje: #19175

    • Postovani, bolujem vec 14 god od anksiozno depresivnog poremecaja teskog stepena. . Bila na razlicitim antidepresivima, prekinem i svaki put se vrati. I sad ponovo na antidepresivima, ukljucen citalopram 20 mg i nakon 8 sedmica mi nije bilo bolje, pa mi je dr promijenio terapiju venlafaxine 37, 5 mg. . Uz lorazepam pp. . Moje pitanje je da li sam smjela tako naglo prestati sa citalopramom i zapoceti sa venlafaxine. Danas mi je drugi dan kako ga koristim, imam blaze reakcije, malo panike ali uzmem lorazepam i sve se smiri, molim za vas savjet. . Puno hvala

Ostavite komentar