1. Pitanje broj: #18609

    Jel možete malo više da me informišete o GAMA GLOBULINU? Gde ga naći na našem tržištu i da li je pogodan kao zamena za lečenje alergija umesto kortikosteroida?
    Hvala unapred! Sajt vam je odličan! Sve pohvale.

    Odgovoreno: 07. 01. 2009.
    • Humani imunoglobulini predstavljaju proteinsku frakciju seruma sa predominacijom globulina klase IgG koja sadrže antivirusna, antibakterijska i u manjoj meri antitoksicna antitela. Humani imunoglobulini mogu biti standardni (normalni) ili hiperimuni (sadrže povećanu koncentraciju antitela). Preparati standardnog gamaglobulina se dobijaju iz plazme najmanje 1000 zdravih davalaca krvi ili iz intaktnih placenti zdravih žena. Imunoglobulin u obliku 16% rastvora sadrži najmanje 2 antitela (jedno antibakterijsko i jedno antivirusno). Profilaktički efekat pravovremeno i u dovoljnoj količini datih gamaglobulina ostvaruje se u slučaju izloženosti osetljive osobe morbilima, rubelama, varičelama, parotitisu, poliomijelitisu. Danas se koriste humani hiperimuni gamaglobulini protiv tetanusa, besnila i virusnog hepatitisa B. Na tržištu se može naći samo ukoliko je zaista indikovan ili potreban. Što se mene tiče kortikosteroidi nisu lekovi prvog reda izbora u lečenju alergija pa im tako gamaglobulini nikako ne mogu biti zamena. Ne mogu se uzimati na svoju ruku.

Komentari na pitanje: #18609

    • Pozdrv: pitanje šta da radim imao sam težak lom noge prije tri godine poslije toga mi je izolovane bakterije ovim redom klebsijela, streptokok pa stafilokok kost mi neće da zaraste morali su šinu da izvade crp mi se kreće u prosjeku oko 25 se oko 35 pa nekad i više. P. S. Imam i endoprotezu ali ona nije vezana za tu povredu.

Ostavite komentar