1. Pitanje broj: #17279

    Imam hipertensio arterialis. Do sada sam uzimao molicor 20mg, kardiopirin 100mg i monopril 20mg po uputima interniste. Nakon pregleda kardiologa uzimam katopil 25mg, nifelat R i hemopres. Došlo je do pada pritiska na 105 gornji i 60 donji i pojave neke vrste vrtoglavice u blagom obliku i mutne slike u očima. Imam povećane masnoće i kreatinin, odnosno blažu insufijenciju bubrega.
    Da li se treba vratiti na raniju terapiju ili samo umesto katopila uzimati i dalje monopril?
    Najlepše zahvaljujem.

    Odgovoreno: 20. 12. 2008.
    • Taj osecaj koji imate moze biti privremen i javlja se u pocetku primene nekih antihipertenzivnih lekova kakav je npr kaptopril. Ovo je privremeno dejstvo i prolazi posle nekoliko nedelja. Cesto nije razlog da se terapija prekine. Inace mislim da je terapija kou ste pre uzimali mnogo modernija i savremenija. Ali nemojte sami menjati lekove. Probajte sa nekim drugim lekarom.

Komentari na pitanje: #17279

    • Postovani, uradila sam mr glave-opis neurologa je: multiple ishemijske lezije, mozdana atrofija. Dg: ischaemia cerebri chr. Zaboravna sam, lecim se od depresije- (zoloft od 50 mg. Dnevno uvece i 2x dnevno bromazepam od 3mg) i krvnog pritiska u pocetku sam pila lizinopril od 5 mg. Svako jutro godinama. Moj kardiolog promenio lek i sada pijem katopil od 25 mg po potrebi kada mi skoci pritisak ima godinu dana. Neurolog nije zadovoljan takvim lecenjem, kaze da treba da pijem redovno svaki dan lek za pritisak, takodje me savetovao da statine pijem, sto sam prestala na savet kardiologa iako sam imala povecane vrednosti holesterola i triglicerida. Ja sam zbunjena, na svoju inicijativu pocela sam da pijem katopil, svaki dan ujutru i uvece od 10. 25 miligrama ima 10 dana i snizava mi pritisak po upustvu koji dobijam uz lek posle bih trebala da predjem na 25 mg 2x dnevno, i sada cu da nastavim da pijem i sortis za masnoce od 10 mg. Jednom dnevno uvece. Neurolog mi rekao da mi je mr los i da je to od nelecenog pritiska. Naravno njegov predlog je bio da odem kod kardiologa i u dogovoru sa njim, pijem lekove, kako da odem pomognite mi molim vas, primite od mene veliki pozdrav.

Ostavite komentar