1. Pitanje broj: #16821

  Interesuje me da li tablete eutiroks imaju neželjena dejstva i ako imaju, koja su? Da li eutiroks tablete izazivaju gojaznost? Interesuje me Vaše mišljenje za vitaminske tablete vitamin b6. Da li ih smiju uzimati osobe koje koriste i hormonske tablete?

  Odgovoreno: 11. 12. 2008.
  • Eutiroks je l-tiroksin, hormon štitne žlezde. Propisuje se pacijentima kod kojih je funkcija štitne žlezde slaba i ne luči dovoljno ovog važnog hormona. U početku terapije se kod pacijenata kod kojih se pretera sa dozom mogu javiti problemi slični napadu angine pektoris, bol u grudima, poremećaj srčanog ritma i sl. Nije retko da pacijent oseća grčeve u skeletnim mišićima. Nesanica, ubrzani rad srca, proliv, glavobolja, razdražljivost, slabija mišićna snaga, gubitak telesne težine i mnogo što šta se takodje može javiti. Neophodno je da se doktor informiše o bilo kom neželjenom efektu. Da, možete uzimati vitamin B6.

Komentari na pitanje: #16821

  • Zlezda mi je uklonjena u celosti. Pijem eutiroks 100. Sta se desava ako prestanem piti lek. Hvala unapred

  • Pijem eutiroks svako jutro70 mg. Utorkom ipetkom 100. Dobila sam više od 20 kg, pa me interesira dali može biti od eutiroksa. 1mj. Sam na zdravoj dijeti ali se kila ne gube. Molim za pomoč.

  • Snezana Ikic Orlovic 26. 04. 2012.

   Pošrovani, operisala sam oba režnja štitne žlezde i tri paratiroidne žlezde. Ph nalaz je mikrokarcinom, nije rečeno na kom mestu. Pijem eutiroks od 150 i osecam se upravo onako kako je napisano u komentaru s tim što sam još i depresivna i ne gubim već dobijam na težini. Ali mi je bilo gore sa 100 mg eutiroksa. Da li znači da će se organizam naviknuti na lek i da li će ovi simptomi proći. Hiljadu puta sam se pokajala što sam se operisala. Bilo mi je loše pre operacije a sada mi je mnogo loše. Išla sam na kontrolu i nalazi su, , očekivani, , nema cvorova i ponovna kontrola mi je za 6 meseci. Operisana sam u februaru 2012 god. Na institutu za endokrinu hirurgiju, operisao me je dr živaljević. Pozdrav, snežana

  • A kakav je uticaj na kostanu masu? Smatra se da razara kostanu masu. Ima li uticaja na razredjivanje kose?

Ostavite komentar