1. Pitanje broj: #14192

    Majka mi je srčani bolesnik. Imala je operaciju bay-pass na srcu i od tada je u suštini i pala u krevet nekoliko meseci posle operacije. Boluje od visokog pritiska, blagi je dijabetičar.
    Da li su Tab dilacor namenjene doživotnom uzimanju ili je preporučljivo da se pauzira. Naime neki su joj inernisti preporučivali 5-2, a neki 4-3, znači sa dva dana pauze ili tri dana pauze. Ovog puta je na njima skoro godinu dana. Da li se treba pauzirati sa njima po pravili ili ne. Brinem se da ne postane otporna na njihovo dejstvo ili imuna.
    Molim Vas za objašnjenje.
    Unapred Vam se zahvaljujem,
    Lidija Sulsoki

    Odgovoreno: 04. 11. 2008.
    • Dilacor je lek iz grupe kardiotoničnih glikozida. To su lekovi koji pomažu oslabljenom srčanom mišiću da koliko toliko normalno radi. U slučaju da je srčani mišić jako oslabio, oni se moraju koristiti i to stalno. Nema opasnosti od neke vrste navikavanja na njih. Oni su nekada zaista neophodni, jer jedino sa njim čovek može manje više normalno da živi. Postoje različite šeme za njihovu primenu. Najčešće korišćena je 5 dana terapije i dva dana pauza. Ovi lekovi su jako toksični i mora se voditi stalno računa da se ne prekorači propisana doza i da se poštuju sva uputstva lekara.

Komentari na pitanje: #14192

    • Sta se desava sa dilacorom kazu apotekari da ga nema na lageru. . . Ima li neke zamene za ovaj lek. . . Hvala!

Ostavite komentar