1. Pitanje broj: #13544

    Poštovani dr,
    imam sina od 4,5 godine. U 2 navrata je lečen sirupima na bazi penicilina, Amoksicilin kao beba od sedam mesec zbog upale grlai i Panklav 2x prošle godine zbog upale uha. Oba puta se osuo šestog dana terapije, to je bila sitna ospa po čitavom telu, nakon čega sam obustavljala terapiju. Da napomenem da je dete u tom drugom navratu istovremeno pilo i sirup Aerius, po preporuci specijaliste orl. Pedijatar nije mogao sa sigurnošću da utvrdi da li je to alergija na penicilin ili ne, jer po njemu promene moraju da nastanu u roku od dva sata od uzimanja antibiotika. U međuvremenu je dete lečeno i antibioticima koji nisu penicilinskog porekla, Eritromicin, Kleromicin, Hemomicin i takvih promena nije bilo.
    Zanima me da li je moje dete alergično na penicilin? Kakvo je Vaše mišljenje? Zašto se u drugom navratu ospa javila tek šestog dana, ako je dete već bilo senzibilisano?
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 25. 10. 2008.
    • Kada je u pitanju alergija na peniciline Vaš pedijatar nije u pravu. Alergije se mogu javiti rano, u nekoliko minuta do nekoliko desetina minuta, kasno, nekoliko sati ili dana i odloženo posle više dana od uzimanja leka. Alergije se obično javljaju rano i burne su posle injekacija, a kasno ili odloženo i manje su burne posle oralnog uzimanja leka. Postoji verovatnoća da je Vaše dete alergično, mada se alergije obično javljaju posle mnogobrojnih kontakta sa ovim lekovima. Postoji mogućnost i da se alergija razvije na drugačiji način, a ne samo uzimanje leka. Sigurno možete rešiti ovu dilemu ukoliko se naprave analize za alergiju na pojedine antibiotike. Bilo koja malo bolje opremljena laboratorija radi ove testove i nisu skupi.

Komentari na pitanje: #13544

    • Postovani doktore. Moja devojcica ima 22 meseca. Dobila je temperaturu u ponedeljak i odvela sam je doktoru, pregledala je doktorka i rekla da joj je grlo crveno i i prepisala joj je panklav na 8 h po 6ml. Poceli smo da pijemo. U sredu popodne pojavile su joj se crvene tackice na zglobu ruke koje su je jako svrbele, posle pola sata su se povukle pa su se pojavile na stomaku, pa na obrazu, pa na ledjima. Tek sutradan sam je odvela i doktorka je rekla da joj lici na alergiju na lek i rekla nam je da uzmemo sirum aerius i kako je popila jednu kasicicu tog sirupa njoj se alergija povukla. Interesuje me vase misljenje, dali je to alergija na penicilin?

Ostavite komentar