1. Pitanje broj: #13071

    Primam injekcije Trondona i Dexasona. Da li Dexason utiče na smanjivanje gustine koštane mase, pošto imam osteoporozu. Šta uopšte leči Dexason?

    Odgovoreno: 19. 10. 2008.
    • Deksametazon je fluorirani glikokotikoid sa najjačim antiinflamatornim i imunosupresivnim dejstvom među lekovima iz ove grupe, a mineralokortikoidna aktivnost je minimalna. Osim toga, deksametazon deluje snažno antiemetički kod povraćanja izazvanog primenom citotoksičkih lekova. Dejstvo se razvija postepeno i traje dovoljno dugo tako da se lek može dati jednom dnevno. Koristi se u svim stanjima koja prati inflamacija. To su razlicita reumatska, autoimuna oboljenja, alergijska oboljenja, oboljenja krvi i dr. Duza upotreba ovog leka je kontraindikovana kod pacijenata sa osteoporozom. Znaci ne smete ga duze koristiti.

Komentari na pitanje: #13071

    • Da li Dexason tablete smiju da koriste djeca uzrasta 14 godina, nakon ortopedske intervencije?

    • Natasa Radovanovic 04. 02. 2012.

      Moj tata ima rak jezika i rak grla. Nakon 2, 5 hemoterapije (treca je prekinuta jer je jako tesko podneo) njegovi tumori su se za preko 50% smanjili. Jedno vreme je imao manje bolova, ali u poslednjih deset dana mu se pojavilo nesto kao bubuljica na jeziku, sto i dalje raste. Njegovi bolovi u jeziku su se pojacali. Njegov onkolog mu je pojacao dozu morfina i ubacio u terapiju i dexason. Interesuje me da li dexason utice na smanjenje bolova i koliko dugo sme da ga uzima a da ne dodje do zavisnosti i ostalih nezeljenih svojstava. Dalje bih vas molila da mi kazete da li je tacno da morfin nakon izvesnog vremena nema zeljeno dejstvo, jer telo postaje zavisno i imuno od njega. Tata je poceo sa 4 kapi, a sad uzima i 12 po potrebi. . . Zahvaljujem se unapred na vasoj pomoci i podrsci. . .

Ostavite komentar