1. Pitanje broj: #12996

    Poštovanje,
    imam jedan problem i svaka informacija koju posedujete po tom pitanju mi može pomoći. Naime, lekar mi je prepisao anksiolitik buspar (generičko ime buspiron). Taj lek nije registrovan u Srbiji, ali mi je rečeno da je država donela uredbu o uvozu neregistrovanih lekova i da svaka apoteka može na moju inicijativu da uveze taj lek. Međutim, obišao sam mnoštvo apoteka, ali oni ili to ne mogu da urade ili uopšte nisu upoznati sa tom uredbom.
    Da li Vi znate kome da se obratim?
    Puno hvala i srdačan pozdrav

    Odgovoreno: 18. 10. 2008.
    • Buspiron je anksiolitik, sedativ, koji nema antikonvulzivno, miorelaksantno i hipnotičko dejstvo. Ali ova dejstva nemaju ni neki noviji anksiolitici. Realno govoreći smatram da Buspiron nema neke posebne prednosti u odnosu na te nove sedative. Upravo zbog toga ne vidim zašto bi neki lekar posebno insistirao baš na ovom leku, ukoliko ima slične kojih ima na našem tržištu. Apoteke verovatno mogu da uvezu ovaj lek, ali mislim da je to izuzetno komplikovana procedura i da je komplikovano da se pokreće zbog samo jednog leka. Ukoliko ste se odlučili da ipak koristite buspiron, probajte da Vam ga neko donese iz okolnih zemalja gde ga ima.

Komentari na pitanje: #12996

    • Postovanje, 

      Zamolila bih Vas da navedete nazive pomenutih sedativa novije generacije slicnih Buspironu, jer su mi, kao nekom ko pati od generalizovane socijalne anksioznosti, isti preko potrebni za normalno svakodnevno funkcionisanje.

Ostavite komentar