1. Pitanje broj: #12441

    Poštovani doktore,
    Oduvek imam prilično osetljive oči - suze pri najmanjem vetru, od dima i suvog vazduha, od umora, ako ih našminkam i slično. Nosim naočare od pete godine, sada mi je 35. Već nekoliko godina za redom, oko mi pocrveni i pri najmanjoj promaji. I to uvek samo jedno, nekada levo, nekada desno. Kada je to počelo česce da mi se dešava, bila sam kod oftalmologa, koji me je pregledao, rekao da ispiram kamilicom, a ako od toga ne prođe, da mažem nekoliko dana Hloramfenikol mast. Naglasila sam mu da se to ne dešava prvi put, na šta je on rekao da ponovim kad god mi se desi i da izbegavam promaju. Problem je u tome što mi se to sa dolaskom hladnijih dana dešava vrlo često, bar dva-tri puta mesečno, a pošto kamilica ne pomaže, stavljam Hloramfenikol mast, od koje zaista vrlo brzo prođe. Pri tome nemam nikakve druge tegobe, to crveno oko ne boli, ne peče i ne suzi više nego obično. Pokušala sam i sa veštackim suzama, pošto su mi oči suve, ali ni to nije promenilo stvar. Naravno da ne sedim na promaji, ali prosto nemam načina da izbegnem svaku, najmanju promaju.
    Pretpostavljam da baš i nije pametno tako često koristiti antibiotsku kremu? Da li bi bilo manje zlo da naizmenično koristim nekoliko vrsta antibiotskih masti i kapi ili da sledeći put ne stavljam ništa i čekam šta će se u tom slučaju desiti? Šta uopšte treba da znači to što mi se dešava i mogu li to nekako sprečiti, ili zauvek izlečiti? Nisam čula da bilo ko ima bas ovakav problem?
    Unapred hvala na strpljenju i odgovoru!

    Odgovoreno: 11. 10. 2008.
    • Skoro sam siguran da Vam nije potrebna nikakva antibiotska krema za oči. Očigledno da imate preosetljive oči koje reaguju na hladnije vreme ili vetar suzenjem. Ukoliko Vam to izuzetno smeta, možete probati sa kapima Deksametazona, ali i sa tim nemojte preterivati. Samo onda kada su promene nejizraženije. Tamne naočare mogu biti od pomoći.

Ostavite komentar