1. Pitanje broj: #12403

    Poštovani,
    moja devojčica ima 4 godine. Kada smo bili kod zubara dobila je tablete \\\"Fluorogal\\\". Međutim, ja sam na par sajtova čitala da tablete sa fluorom se pokazuju kao nešto što ne treba davati deci i da treba uzimati paste za zube sa manjom količinom fluora. Sada sam zbunjena, jer sam i ja kao dete dobijala te tablete, koristila sam ih i do sada se fluor smatrao dobrim.
    Da li smem da detetu dajem te tabletice (1 pred spavanje) ili su neka nova istraživanja pokazala da one nisu dobre? Takođe sam primetila da dete ima na zadnjim zubima (zadnji kutnjak sa leve i desne strane, donja vilica) malo karijesa. Bili smo nekoliko puta kod zubara, ali kada odemo tamo ona neće nikako da otvori usta da joj pogledaju zube. Zube pere redovno, ne jede puno slatkiša, ali sam zabrinuta za taj karijes koji joj se pojavio.
    Šta bi mi preporučili: da li može da koristi te tabletice \\\"Fluorogal\\\"? Plašim se da se karijes ne proširi, jer neće ni da otvori usta kod zubara da se zubi pregledaju. Vodila sam je i sa mnom kod zubara da vidi da to nije ništa strašno. Videla je kako zubar meni pregleda zube i da to nije ništa strašno. Iskreno, plašim se karijesa što se već sada pojavio.
    Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 09. 10. 2008.
    • Poštovana,
      U poslednje vreme se zaista pojavio veći broj radova koji su pokušali da obore značaj fluora u prevenciji karijesa kod dece. Uvođenje fluora u rutinsku prevenciju karijesa je bio istorijski pomak. U medicini se naučne istine formiraju decenijama i ova sa fluorom je tako i uvedena i traje još više godina. Znači, da će trebati puno vremena da se rutinska primena fluora u stomatologiji u cilju prevencije karijesa opovrgne. Morate imati u vidu da se uvek pojavi po neki rad contra. Zato, samo nastavite sa prevencijom fluorom. Što se tiče karijesa i kako prići malom detetu u stomatologiju, to su posebne veštine i Vama treba zaista uporan, edukovan i strpljiv dečji stomatolog. Inače je potpuno uobičajeno da se i u ovom uzrastu popravljaju zubi, iako su mlečni.

Ostavite komentar