1. Pitanje broj: #1230

  Postovani  Dijagnoza M17 Gonarthrosis gravisbil pp lat dex spondyloarthrosis vferetbrae lummbalis (G),Bolan patelofem. Dali su odgovarajuci lekovi : Fleksodon A i Sinedolgel. Da li operacije daje dobre rezultate.

  Odgovoreno: 17. 09. 2007.
  • Postovani,Na osnovu Vaseg pisma i kratkog opisa dijagnoza moze se reci da su lekovikoje koristite odgovarajuci. Ali je veliko pitanje da li su i dovoljni? Usta licno ne verujem.Sinedol gel je kombinacija aktivnih supstancija namenjenih lečenju sportskih  povreda, zapaljenja tetiva, burzitisa i venopatija. Osnovno dejstvo heparina  je sprečavanje koagulacije krvi. Pored toga on deluje i spazmolitički,  antagonistički prema biogenim aminima ( histamin, serotonin, acetil-holin).  Deluje i anti edematozno ukoliko se aplikuje na kožu.  Flexodon A, nije registrovan na nasem trzistu. Sadrzi dve soli glikozamin i  hondroitin sulfat. Ove supstance bi trebalo da poboljsaju sintezu  hondrocita, i kolagena, osnovnih celija i sastojaka bitnih za normalno  funkcionisanje zglobova. Prakticno povecavaju kolicinu tecnosti u zglobovima  i smanjuju trenje jedne kosti o drugu i njihovo habanje. Na taj nacin  smanjuju bol, i deluju antizapaljenski.  Da bi se dao precizan odgovor na vase pitanje potrebno je jos mnogo  podataka, od godina starosti, navika, nacina zivota, tezine, prisustva  drugih bolesti, ali i stepena ostecenja zglobnih hrskavica. Da li bi  operacija bila od koristi i koje jos lekove trebate da koristitite moze da  odluci samo specijalista reumatolog koji se bude dobro upoznao sa vasim  slucajem i kada budete napravili svce potrebne preglede.  

   S postovanjem 

    Prof. dr Srdjan Pesic

Komentari na pitanje: #1230

  • Upitanju je rak pluca operisan 2 zlocudna i jedan ne izvadjena sva 3 posle nalaza metastaza na linfinim zlezdama nakon 5 dana snimanje rtg pluca dijagnoza neoplasma malignumbronchi et pulmonis c34

Ostavite komentar