1. Pitanje broj: #12198

    Poštovani,
    da li klizme/suspenzije Lemodsolu Depo (metiliprednizolon) od 40mg/60ml fiziološkog rastvora primenjene lokalno na rektosigmoidni kolon (za IBD) 1x uveče u dužem periodu imaju značajnije nu-spojave na HPA - za IBD (MC i UC) colitis.
    Da li je efikasnije koristiti Asacol ili Pentasa tablete, koji ima bolju distribuciju, znajući da je kod prvog bazni EudragitS omotač, a kod drugog mikrogranule etilceluloze? Da li postoji neki vid fitoterapjie koja bi se primenjivala lokalno na sluzokožu završnog dela debelog creva? Da li Crohn bolesnici imaju obavezno i u remisiji + okultno krvarenje i u kojim granicama se nalazi fecal calprotectin kada je bolest u potpunom mirovanju, da li je <50ug/g ili je ipak veći od kontrolne/zdrave populacije?
    Hvala!

    Odgovoreno: 07. 10. 2008.
    • Vidim da ste fenomenalno informisani, pa i ne vidim razlog za bilo kakvo pitanje. Vi već znate sve odgovore. Prvo...ne znam šta znače skraćenice IBD, MC, UC HPA i dr., a nisam ni obavezan da ih znam. Krvarenja se mogu, ali i ne moraju javljati u toku remisije kod Kronove bolesti. Naravno da je cilj terapije da se postigne potpuna i što duža remisija. Razlika između preparata koji se koriste u lečenju ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti koje ste naveli su zaista male. U granicama su nijansi. Verovatno niste mislili na distribuciju, nego na resorpciju. Suština je kod ovih preparata da se vrlo malo resorbuju i da što duže vremena budu u lumenu creva gde treba i da ispolje svoje dejstvao. Veći deo pitanja ne razumem.

Ostavite komentar