1. Pitanje broj: #12065

  Možete li mi nešto više reći o leku Nitrofurantoin? Taj lek je preporučen mojoj bebi od godinu dana, kao profilaksa urinarnih unfekcija. Gde mogu da ga kupim?

  Odgovoreno: 05. 10. 2008.
  • Prvo, taj lek je verovatno stariji od Vaše mame, a ne od Vas. Verovatno da ga možda nema na tržistu, već godinama. Možda ga i ima. U svakom slučaju nemojte ga koristiti. Pre svega kod bebe. I obavezno promenite lekara. Drugo, bebi od godinu dana nije potrebna nikakva profilaksa urinarnih infekcija. Antibiotici se ne koriste profilaktički. Infekcije ili ima ili nema. Tek kad je ima opravdano je dati neki antibiotik. Baktrim, recimo.

  • I meni je doktor, načelnik nefrologije u Tiršovi dao isti lek zbog prevencije urinarne infekcije.

  • Ana, reci mi molim te gde se može kupiti nitrofurantoin ali u sirupu? Ja imam jednoipogodišnjeg sina i načelnica pedijatrije, radi u par klinika posle radnog vremena, najtraženija doktorica je prepisala nitrofurantoin. . . Ne bi trebalo mnogo obraćati pažnje na onaj komntar iiznad, ili neka nam bar objasni zbog čega ne sme da se koristi gore pomenutilek. Tražio sam ga u austriji, švajcarskoj i niko nema sirup, avi imaju tablete ili prah. . .

  • Mi smo dobili istu terapiju za bebu od dva meseca, pre toga je bio bactrim, ali je negde, , propustio, , uz svo postovanje vasih stavova i ovih stranica, ocekujem detaljnije objasnjenje za nitrofurantoin terapiju.

  • Takodje se slazem. . . Ne samo da unosi strah. . . Nego. . . Ja sam upravo izasla iz bolnice sa svojom devojcicom. . . Starom 2. 5 god. . . Sa dijagnozom urinarne infekcije, i to nedokazane, jer nema izolovanih patogenih bakterija. . . To joj je valjda strucni naziv. . . I profilaxa i mcug. . . . I sto razlicitih misljnja. . . . Zaista, postoji li neko ko moze da se pozabavi urinarnim infekcijama kod dece, bas zato sto su ucestalije od ostalih infekcija. . . Da li je moguce da se sva deca moraju podvrgnuti tim odvratnim i sumnjivim ispitivanjima. . . .

  • Poštovani, da li je moguće da načelnik nefrologije u tiršovoj prepiše istu (po vama pogrešnu) terapiju mojoj bebi od 6 meseci koja ima E. Koli? Naime, nitrofurantoin pije svako veče već tri meseca. Kome verovati, ako najeminentniji u svojoj oblasti ne znaju svoj posao? Mislim da ovako isključiv stav, poput vašeg, unosi strah i pometnju među one koji ovo prate i čitaju.

Ostavite komentar